4 tips om je food fotografie te verbeteren

Redactie digifoto Starter 1147

Food fotografie is meer dan alleen een foto maken van een bord met eten. Er moet rekening gehouden worden met de compositie, de achtergrond, het licht en veel meer. Wij helpen je graag op weg met deze vier tips om je food fotografie te verbeteren.

Focus op het hoofdonderwerp

Bij veel food fotografie foto’s zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er wordt vaak gebruik gemaakt van te veel attributen, niet werkende compositie of de belichting is slecht. Je wil dat je product uit de foto sprint en opvalt. Maar door deze veel voorkomende foodfotografie fouten verdwijnt het product in de achtergrond van je foto.  

Compositie

De compositie maakt of breekt vaak een foto. Ook bij foodfotografie is deze ontzettend belangrijk. Je hoofdonderwerp hoeft niet altijd in het midden van de foto te staan om op te vallen. Voorkom een ongemakkelijke compositie door bijvoorbeeld gebruik te maken van de regel van derden. Een handige compositie tool waarmee je makkelijk kan zorgen voor een goede vlakverdeling in je foto. 

Kies je ervoor om je hoofdonderwerp niet centraal neer te zetten? Maak dan gebruik van attributen om de kijker richting je onderwerp te begeleiden. Creëer lijnen door bijvoorbeeld vorken zo neer te leggen dat ze naar je onderwerp wijzen.  

Licht

Ook je gebruik van licht is ontzettend belangrijk. Door je licht op de juiste manier te gebruiken kan je je hoofdonderwerp uit de foto laten springen. Zorg voor een extra spotlight op je onderwerp of maak juist de achtergrond donkerder. Je onderwerp moet letterlijk in de spotlight staan zodat deze opvalt. Alleen een lamp of flitser vanaf de voorkant is waarschijnlijk niet genoeg. Door ook licht van bijvoorbeeld de zij- of achterkant te laten komen worden de structuren goed zichtbaar. 

Vertel een verhaal

Food fotografie is niet alleen een gerecht of product op de foto zetten. De foto moet mensen aanspreken. Je wil mensen lekker maken met je foto, mensen moeten zin krijgen in het eten wat je fotografeert. Een goede manier om mensen aan te spreken is door een verhaal te vertellen. Een foto is meer dan alleen een beeld, door een verhaal toe te voegen ontwaak je gevoelens. 

Een foto van een traditioneel familierecept verteld een heel ander verhaal dan een stuk vlees bereid met verse kruiden. Creëer een verhaal door te kiezen voor de juiste attributen, achtergrond maar ook het licht en de nabewerking. 

Attributen

Attributen zijn cruciaal bij foodfotografie. Alleen een bord of product op de foto zetten is vaak niet genoeg. Je vertelt je verhaal door het gebruik van je attributen. Kies daarom attributen die passen bij je product en het verhaal wat je wil vertellen. De attributen moeten je hoofdonderwerp versterken. Ze moeten niet je hele foto in beslag nemen of meer aandacht trekken als je hoofdonderwerp. 

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan met food fotografie? Check hier de 9 foodphotography must haves om de beste food foto's te maken. Heb je nog wat tips en uitleg nodig? Lees hier hoe je foto's maakt om je vingers bij af te likken.  

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie