Zo maak je de mooiste lentefoto’s
Nu de temperaturen weer omhoog schieten, de vogels fluiten en de bloemen opnieuw bloeien wil je al die typische lentezaken natuurlijk fotograferen. Maar hoe ga je om met de felle zon? En hoe krijg je de compositie van je foto spannend? Wat maakt de lente nu zo’n ideaal fotografie-seizoen?
Het licht van de zon wordt gezien als de beste belichting van een fotograaf. Niks is zo natuurlijk, maar ook vooral bruikbaar, als het zonlicht. Van deze lichtinval kan dus optimaal gebruik worden gemaakt omdat de dagen steeds langer worden. Niks is zo vervelend als in het donker fotograferen, toch? Simpel gezegd: het is langer licht buiten, doe hier je voordeel mee.
Regen wordt zonneschijn
Een camera is een stukje gevoelige apparatuur. Door weer, wind en regen is de kans groot dat een camera de weersomstandigheden niet overleeft of hierdoor beschadigd raakt. Wanneer zich dit niet voordoet, vooral in de lente en zomer, zijn deze risico’s beperkt. En zeg nou zelf: foto’s maken met de zon in de lucht is toch een stuk aangenamer?
In bloei
De zon laten we in deze alinea buiten beschouwing, maar deze speelt hier wel een grote rol. Planten en bomen gaan in bloei staan, dit hoeven we de natuurliefhebbers natuurlijk niet te vertellen. Enkele tips voor het fotograferen van landschappen: gebruik een polarisatiefilter. Hiermee komen de kleuren helemaal tot hun recht, vooral de blauwe lucht.
Vogels en insecten
Dieren en insecten kunnen in dit jaargetijde hun geluk niet op, want ook deze komen nu weer tevoorschijn. Dit is dan ook dé periode om close-ups en foto’s van veraf te maken. Ga een beetje lager zitten en zoom in op het object. Heb je de zon hierbij op de achtergrond, zorg er dan voor dat je een compensatie van +1 of +2 gebruikt.
Het leuke aan de lente is dat je er niet voor naar een ver land hoeft te reizen. Zelfs niet naar een andere stad. De lente is overal. Stap naar buiten en je ziet overal groen, natuur, vogels en insecten. Zelfs je eigen tuin of balkon is al voldoende om te lente te verbeelden in je foto’s. Natuurlijk kun je ook op pad gaan naar een mooi natuurgebied of een park om je lentefoto’s te maken. De foto’s die dit artikel sieren zijn bijvoorbeeld gemaakt in het bos en op de heide. De paarse begroeiing en de goed gekozen tijdstippen maken dat dit prachtige platen zijn. De lente is dus overal. Onze tip: maak er gebruik van!
Plannen
De lente vastleggen doe je vaak op locatie, daarom is het belangrijk om te weten waar je precies heen gaat voor dat ene shot. Er zijn genoeg online tools en apps om precies de goede locatie en het goede tijdstip te vinden. Het helpt ook om naar andere fotografen te kijken en te observeren hoe en waar zij hun foto’s maken. En: kijk altijd vooraf naar de weersverwachting en wees voorbereid op plotselinge veranderingen.
De uren rond zonsopkomst en zonsondergang zijn vaak de mooiste momenten van de dag. Net na zonsopkomst en voor zonsondergang worden de ‘gouden uren’ genoemd. Tijdens deze uren staat de zon laag aan de hemel en krijgt de lucht een mooie oranje kleur. Ook geeft de zon tijdens deze periode alles een mooie goudgele gloed.
Net voor zonsopkomst en na zonsondergang hebben we de zogenaamde 'blauwe uren'. Zoals de naam al doet vermoeden geeft de zon tijdens deze periode de lucht een mooie blauwe kleur. Tijdens deze uren kan het heel erg de moeite waard zijn om de skyline van een stad te fotograferen. Gebouwen zijn net goed zichtbaar en de lichten in gebouwen staan vaak nog aan. Dit geeft een heel mooi contrast en geeft een stad een fijne en warme sfeer.

Belichting
Dat de zon weer schijnt is fijn, toch kan het ook hinderlijk zijn. Je camerascherm is minder makkelijk afleesbaar en luchten worden sneller overbelicht of grijs. Doordat de contrasten in je beeld hoog zijn (door de felle zon) is goed belichten soms moeilijk. Je kunt het beste een beetje onderbelichten. Doe dit door met de belichtingscompensatie te werken. Die herken je aan het 'plus-min'-symbooltje aan je camera. Door de knop in te drukken en de compensatie richting de min te draaien wordt je foto donkerder. Dat levert mooie blauwe luchten op.
Maar overdrijf niet, dan kunnen er delen van je foto te donker worden. Het verschilt per foto hoeveel je de belichting aan zult moeten passen. Hoe lichter en feller de situatie, hoe meer je moet bijstellen. Op het schermpje van je camera zie je direct het resultaat.
Standpunt
De compositie kan je foto maken of breken. Maak er dus iets spannends van. Kies niet voor de makkelijke weg als het bijvoorbeeld om een bloem gaat. Van bovenaf kan het best een mooie bloem zijn, een spannende foto zal het nooit worden. Geef je onderwerp de hoofdrol in je foto. Ga dus op de grond liggen, of houd je camera in ieder geval erg laag bij de grond. Richt hem omhoog naar de bloem en maak dan eens een foto. Je zult zien, dat is een enorm verschil.
Bekijk je onderwerp dus goed en denk na over de manier waarop je het wilt fotograferen. Probeer een aantal composities uit. Want als je bezig bent kun je het beste zien of iets werkt.
Kijk vooral goed naar je onderwerp en hoe je het op de beste manier vast kunt leggen. Pak eens een andere invalshoek, doorbreek clichés en laat de lentezon haar werk doen. Kijk kritisch naar je belichting en stel deze bij als dat nodig is. Als de lucht blauw is in het echt, wil je dat natuurlijk ook op je foto.

Perspectief
Om ervoor te zorgen dat jouw foto eruit springt, is het belangrijk het juiste perspectief te kiezen. Nederlanders zijn gemiddeld rond de 1.75 en veel mensen maken foto's op ooghoogte. Hierdoor lijken veel foto's enorm veel op elkaar. Probeer op zoek te gaan naar een andere manier om naar dingen te kijken. Ga eens op de grond liggen of (compleet tegenovergesteld) klim ergens op. Door je positie een klein beetje te veranderen, kun je een compleet ander beeld krijgen.
Statief
Bij landschapsfotografie is het gebruik van een statief een zeer verstandige keuze. Met een statief kun je makkelijker langere sluitertijden gebruiken. Dat kan handig zijn als je foto’s maakt met een klein diafragma van bijvoorbeeld f/8 of f/11. Er komt dan relatief weinig licht naar binnen, waardoor de sluiter langer open moet blijven om een mooi belichte foto te maken. Let er wel op dat je een stevig statief koopt dat niet bij het kleinste briesje beweegt. Je foto's kunnen alsnog bewogen raken en in het ergste geval kan het statief met je dure camera omwaaien en kapot vallen.

Filters
Dé gouden tip als je mooiere natuurfoto's wil maken: gebruik filters. Voor de landschapsfotograaf zijn twee soorten filters een echte must: een polarisatiefilter en een grijsfilter. Een polarisatiefilter vergroot de saturatie van je foto's en verhoogt het contrast van wolken. Dit zorgt ervoor dat je foto's er een stuk levendiger uit zien. Ook zorgen polarisatiefilters ervoor dat weerspiegelingen op glas of water verdwijnen, waardoor je goed kunt zien wat eronder ligt.
Een grijsfilter, ook wel een ND-filter of Neutral Density-filter genoemd, is als het ware een zonnebril voor je camera. Dit filter zorgt ervoor dat er minder licht binnenkomt. Hierdoor kun je een langere sluitertijd gebruiken, waardoor je bijvoorbeeld water er zacht en wolachtig uit kunt laten zien. Je kunt ook kiezen voor filters die steeds donkerder worden, zogenaamde Graduated of graduele Neutral Density-filters. Die kun je gebruiken als je wilt dat één deel van de foto meer licht binnenkrijgt dan een ander deel. Bijvoorbeeld als de lucht veel lichter is dan de voorgrond.
Genieten
De lente is dus een ideaal jaargetijde om je fotohobby weer nieuw of extra leven in te blazen. De natuur komt weer tot leven en de lentezon zorgt voor een fraaie belichting. Volg onze tips op en je komt gegarandeerd thuis met leuke en mooie foto’s. Onze laatste tip: vergeet terwijl je aan het fotograferen bent niet te genieten van het weer!

Anthony Trabano
Anthony Trabano is een in Californië geboren fotograaf die sinds 2010 in Nederland woont. ‘Ik zou mezelf willen omschrijven als een artiest met een introverte persoonlijkheid. Ik heb een grote passie voor de natuur en fotografie zie ik als een manier om mijn ervaringen in de natuur te delen met de buitenwereld. Terwijl mijn werk vaak erg technisch is, vind ik het erg belangrijk om sfeer en beleving in mijn foto’s te krijgen waardoor de kijker verdwaalt in mijn beelden.’
Info: actphotography.nl
Tip van Anthony
Koop een macrolens
Het meest favoriete onderwerp om te fotograferen in de lente zijn bloemen. Een macrolens zorgt ervoor dat je extra dicht bij je onderwerp kunt komen, waardoor je elk detail goed kunt vastleggen. Ook geeft zo’n lens je voordeel als het gaat om scherpte en onscherpte. Je kunt de scherpte precies op je onderwerp leggen en onscherpte zal de rest van je beeld verfraaien. Zo kun je je echt onderscheiden! En een macrolens is ook ideaal voor als je graag fotografeert wat er zich in een bloem bevindt: insecten en waterdruppels.

Gebruik flits
De meeste amateurfotografen gebruiken hun flits alleen in de avond of in de nacht. Je foto’s gaan er professioneler uitzien als je de flits ook gebruikt in de middag of ochtend. De zon is goed in het verlichten van je onderwerp, maar de zon geeft ook veel harde schaduwen waar veel beeldinformatie in kan verdwijnen. Met je flits licht je donkere delen op en worden je foto’s beter!
Zorg voor scherpte
Een goede landschapsfoto is scherp van voorgrond tot achtergrond. Mijn drie regels waarmee ik mijn foto’s scherp houd, zijn:
- Gebruik een statief zodat ongewenste bewegingen worden vermeden.
- Gebruik de zelfontspanner of een intervalmeter om de druk op de knop te vermijden, want zelfs die kleine beweging kan onscherpte veroorzaken.
- Schiet op diafragma f/8 tot f/11 om ervoor te zorgen dat je foto’s zowel in de voorgrond als in de achtergrond scherp zijn.
Dit artikel komt uit DIGIFOTO Starter 1.2018. Fotografie door Anthony Trabano.