Krassen op je objectief, einde verhaal?

Christel  de Wolff 5205

Wanneer je een kras op je objectief ziet, kun je wel even door de grond zakken. Zeker wanneer het een duur objectief betreft of de schade makkelijk voorkomen had kunnen worden. Gelukkig is een kras op je objectief niet meteen het einde van je fotografie carrière. In dit artikel leer je dat je sommige krassen niet eens kunt zien én natuurlijk hoe je eventuele nieuwe beschadigingen kunt voorkomen!

Creatieve krassen?

Ten eerste bestaan er diverse hulpmiddelen om creatieve effecten te creeeren in fotografie. Sommige filters hebben expres krassen om mooie bokeh-effecten te maken… nee! Natuurlijk ga je niet bewust krassen op je objectieven maken om dit effect te bereiken, maar mocht het dan toch zover komen kun je altijd nog overwegen om de lensfouten op een creatieve manier in te zetten, toch?

Krassen altijd zichtbaar op je lens?

Daarnaast is het niet altijd gezegd dat een lichte kras op het objectief ook echt zichtbaar is in de foto. In theorie is het objectief minder scherp omdat krassen of vuil in de weg zit en daarmee de richting van het licht wordt veranderd. Ook kan er soms minder licht binnenvallen als op een volledig schone en onbeschadigd objectief. 

In dit artikel leer je dat je sommige krassen op je objectief niet eens kunt zien én natuurlijk hoe je eventuele nieuwe beschadigingen kunt voorkomen!

Krassen op je objectief in de praktijk

In de praktijk valt het echter in de meeste gevallen wel mee. Zeker wanneer je een zoomobjectief gebruikt, zal je de krassen in veel gevallen niet eens terugzien in je foto! Dat komt omdat het focus punt niet op de kras maar ver daar voorbij ligt. Vergelijk het met kijken door een raam. Wanneer je jouw ogen op het raam focust zal je vingerafdrukken en kleine vuilpuntjes of zelfs krassen zien. Maar focus je op wat er zich buiten afspeelt, zullen je ogen helemaal geen last meer hebben van het vuil en de beschadigingen van het raam. Met je objectief werkt het precies hetzelfde. Pas bij een kleiner diafragma worden de krassen zichtbaar. Bij een klein diafragma heeft je beeld meer scherpte in de voor- en achtergrond en dan worden kleine details eerder zichtbaar, ook details die je liever niet ziet zoals een kras op je objectief.

Voorkomen is beter dan genezen: zonnekap en uv-filter

Een kleine kras op je objectief is dus in de meeste gevallen niet het einde van de wereld, maar het is natuurlijk wel flink balen. Het liefst hou je je objectieven gewoon netjes, dan heb je er het langste plezier van. Het dragen van de zonnekap op je objectief, zelfs wanneer de zon niet schijnt, is dan ook een goede tip. Deze plastic of rubberen kap is de eerste bescherming van jouw objectief wanneer je het stoot in gebruik. Daarnaast kun je ook een uv-filter gebruiken voor extra bescherming. Deze filters hebben sinds de komst van de digitale camera's nog maar weinig tot geen invloed op jouw foto's, maar vangen wel de eerste klap op, mocht je objectief een keer stoten. En het vervangen van een uv-filter gaat veel sneller én is goedkoper dan een nieuw objectief. Zorg er echter wel voor dat je een uv-filter koopt van goede kwaliteit. Er zijn namelijk goedkope opties in omloop die vaak van zichzelf al wat dof zijn en het is natuurlijk zonde om dat op je objectief te schroeven omdat het de beeldkwaliteit beïnvloedt.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel