Waarom wazige foto's ook goed kunnen zijn

Redactie 703
Vaak verwijder je een foto meteen als je ziet dat hij wazig en onscherp is. Erg zonde, want soms kunnen deze foto's juist heel mooi zijn. Maar hoe maak je met opzet een goede wazige foto? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Om te beginnen is het handig op het verschil tussen een wazige foto en een niet gefocuste foto te herkennen. Een wazige foto krijg je als de camera of het onderwerp beweegt. In een wazige, bewogen foto is de beweging te herkennen. Een foto die niet gefocust is, wordt veroorzaakt door de diafragma en de afstand. Dus wil je een wazige foto, beweeg dan je beeld. En wil je een foto dus niet gefocust is, gebruik dan een groot diafragma voor een ondiepe scherptediepte of gebruik handmatige focus. Een niet gefocuste foto kan nog steeds kleine punten hebben die bijna scherp zijn. Ook bewogen foto's kunnen punten hebben die bijna stilstaan. Hoe wazig en onscherp je de foto maakt is helemaal aan jou.

1. Kleur en belichting

Als je een goede wazige foto wilt is het belangrijk dat de kleurbalans en belichting goed is. Bij een wazige of onscherpe foto komt juist de kracht uit de kleur in je foto. Dit omdat het nu niet duidelijk is wat er op de foto staat. Zodra je een plant onscherp fotografeert, verklapt de kleur welke plant het zou kunnen zijn. Daarnaast is kleur ook erg belangrijk omdat kleuren geassocieerd worden met emoties. Zo staat geel voor vrolijkheid en blauw voor verdriet. Hierdoor brengen goede wazige foto's met de juiste belichting en kleur emoties naar de kijker.

2. Vergelijk wazige foto's met kunst

Er zijn schilderijen die, net als bij fotografie, ergens op focussen. Bekende schilderijen als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Zonnebloemen van Van Gogh zijn gefocuste schilderijen. Maar je hebt ook schilderijen die niet gefocust zijn, zoals het werk van Helen Frankenthaler. Onscherpe foto's hebben hier zeker iets van weg. Deze historie met kunst maakt het beeld van een onscherpe foto interessanter en sterker.

3. Wazig is abstract

Wazige en onscherpe fotografie is een vorm van abstractie. Bij abstracte kunst, en dus ook bij abstracte fotografie, is het de bedoeling om vragen op te wekken en om mensen langer naar een foto te laten kijken. Iedereen die naar de foto kijkt, verzint een eigen verhaal.

4. Wazige foto's is het zelfde als vingerverven

Tegenwoordig wordt er voornamelijk gelet op het maken van haarscherpe foto's. Het loslaten hiervan kan zorgen voor meer plezier in fotografie. Vergelijk het met vingerverven. Je laat het penseel achterwege en daar haal je je plezier uit. Het scherpstellen van je foto's is dus een soort penseel dat je kunt vergeten. Combineer de kleuren, nieuwe benaderingen en camerabeweging voor nieuwe ideeën en resultaten. Experimenteer en wie weet heb je een nieuwe vorm van fotografie gevonden die je erg leuk vindt of haal je er nieuwe inspiratie uit voor je komende fotografieprojecten. 

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie