Foto's op je televisie bekijken via HDMI-aansluiting

Christel  de Wolff 2869
Soms wil je je eigen foto’s ook wel eens op een groter scherm dan dat van je laptop of de monitor van je desktop zien. Bijvoorbeeld wanneer je jouw vakantiefoto’s toont aan familie of vrienden, of wanneer je er gewoon zelf zin in hebt natuurlijk. Verreweg de snelste manier om je foto's op je televisie te bekijken is; je laptop verbinden met een HDMI-kabel. In dit artikel bekijken we waar je op moet letten wanneer je kiest voor een goede, stabiele HDMI-verbinding.

Om foto’s af te kunnen spelen op je televisie kun je meer manieren kiezen. Zo kun je er in de meeste televisies een USB-stick prikken, kun je streamen met Wi-Fi of Bluetooth verbinding of in sommige gevallen afspelen vanaf je NAS in een thuisnetwerk. Deze manieren zijn allemaal relatief simpel en snel uit te voeren, maar er is één manier die wat dat betreft de kroon spant: een HDMI-verbinding.

Bij de eerste drie opties heb je iets meer voorbereiding nodig. Bij het verbinden van je laptop met je televisie door HDMI, kun je meteen aan de slag. Het enige wat je nodig hebt is, je raadt het al, een HDMI-kabel. Ook moeten beide apparaten natuurlijk voorzien zijn van een HDMI-poort. De meeste televisies beschikken wel over zo’n aansluiting en de meeste laptops ook, al zul je bij een MacBook misschien een verloopje nodig hebben.

Welke kabel kies je ?

Ga je op zoek naar een HDMI-kabel, sta je misschien al snel versteld van alle verschillende soorten en prijscategorieën. Je kunt al een HDMI-kabel aanschaffen voor € 0,99 en die prijzen kunnen oplopen tot wel € 25,-. In principe geldt, hoe langer de kabel, hoe hoger de prijs, maar er zijn nog een paar zaken om op te letten.

De versie van de HDMI-kabel

Omdat de wereld van de audio- en videoapparatuur niet stil staat, worden er steeds hogere eisen gesteld aan de verbindingen ertussen. In de loop van de jaren zijn er verschillende versies van kabels uitgekomen, waarbij type 1.4 en hoger tot een absoluut minimum geldt. Deze kabels zijn in staat om Ultra-HD en hoger weer te geven. Wanneer je een HDMI-kabel besluit aan te schaffen, moet je hier dus goed op letten. Wil je futureproof zijn en het liefst ook 4K, 3D of HDR weergeven? Dan kun je het beste kiezen voor een 2.0b HDMI-kabel. In de meeste andere gevallen is versie 1.4 voldoende.

De grootte van de aansluiting

In principe geldt: een HDMI-poort is een HDMI-poort. Echter, door de komst van mobiele apparaten zijn er twee andere connectoren ontwikkeld, namelijk mini- en micro-HDMI. Wil je bijvoorbeeld je camera aansluiten op je televisie, dan heb je waarschijnlijk een van de kleinere aansluitingen nodig. Heb je een mooie HDMI-kabel liggen, maar past deze niet op het apparaat wat je wil aansluiten? Da kun je eventueel een verloopje aanschaffen. Let er op dat je de juiste verloop aanschaft door van tevoren na te gaan of je een male of female uitvoering nodig hebt.

Kabelkwaliteit

Naast de versie van de aansluiting, de grootte van de poort en de lengte van de kabel, kan er een prijsverschil ontstaan omdat de ene kabel nu eenmaal degelijker gebouwd is dan de andere. Bij gebruik van analoge signalen is het belangrijk om altijd gebruik te maken van een hoogwaardige kabel, omdat deze de beeld- of audiokwaliteit beïnvloedt. Bij digitale signalen, zoals HDMI-signaal, wordt niet zozeer de kwaliteit beïnvloedt, maar is het een kwestie van alles of niks. Wanneer de kabels zijn verbonden geven ze allemaal dezelfde kwaliteit weer, alleen bij een goedkope kabel heb je meer kans op haperingen, spontane disconnecties of instabiele verbindingen.

De lengte van de HDMI-kabel

Tot slot kies je natuurlijk een kabel die als het gaat om lengte past bij hetgeen wat jij wil bereiken. Moet jij je laptop op de salontafel zetten om bij je tv te komen? Dan zul je een langere kabel nodig hebben dan wanneer je je laptop kwijt kunt op je tv-meubel. Te kort is vervelend, maar te lang is ook niet altijd nodig. Nog los van dat je met onnodig lange kabels nogal vaak in de knoop raakt, wordt het signaal ook beïnvloedt door de lengte van de kabel. Bij goedkopere uitvoeringen merk je bij langere afstanden toch wat vervelende signaaldemping en is het verstandig om voor een iets duurdere kabel te gaan. Heb je een mooie HDMI-kabel in huis, maar net niet genoeg bereik om de afstand te overbruggen van jouw laptop naar de televisie? Dan is het een geruststelling te weten dat er ook HDMI-verlengkabels of -versterkers beschikbaar zijn om het signaal over langere afstand te kunnen behouden. Ook kun je zogenaamde splitters aanschaffen, om meerdere schermen op hetzelfde signaal aan te sluiten.

Andere manieren om je foto’s te bekijken op je televisie

Zoals je ziet is het verbinden van je laptop met je televisie buitengewoon makkelijk, op voorwaarde dat je over de juiste HDMI-aansluiting en –kabel beschikt. Heeft jouw laptop geen HDMI-aansluiting of struikel je steeds over rondslingerende kabels? In dit artikel gaan we in op andere manieren om je foto’s te bekijken op een groot scherm zoals je televisie.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel