Modellen fotograferen: waar ligt de grens?

Modellen fotograferen: waar ligt de grens?

Eefke Burg 1746
Als je bezig bent met fotograferen kom je vaak dichtbij een model. De afgelopen tijd is er veel aandacht geweest voor de #metoo beweging en jammer genoeg raakt deze soms ook de fotografiebranche. Mensen die zich voordoen als fotograaf, maar in werkelijkheid ergens anders mee bezig zijn zorgen er voor dat de daadwerkelijke fotografen een slechte naam krijgen. Maar ook als je intenties wel 100% goed zijn, kan het soms voorkomen dat een model zich ongemakkelijk voelt. Hoe kan je dergelijke situaties voorkomen?

Ik vroeg modellen en fotografen naar hun ervaringen in de TFP Shoot Models groep op Facebook en kreeg hierop veel heftige reacties. Vanwege privacyredenen zijn alle namen in dit artikel gefingeerd.

Modellen fotograferen: waar ligt de grens?

Meerdere fotografen merkte op dat het 'toch logisch is wat je wel en niet kan doen bij het fotograferen?' Toch blijkt dat niet het geval te zijn. Wat precies de grens is, is voor iedereen anders. Fotograaf Bart (naam is gefingeerd) merkt op: ' Een knipoog of dubbelzinnige opmerkingen vind ik ook niet OK. Een professionele en zeer ervaren fotograaf die tijdens een workshop het model schatje noemt vind ik ook niet OK. De grens wat gepast is en wat niet is voor iedereen anders.'

Als de grens voor iedereen anders ligt, hoe zorg je er voor dat je deze niet overschrijdt?

Fotograferen met modellen: de grens

De modellen die ik heb gesproken, gaven aan dat ze het er over het algemeen niet prettig vonden als hen gevraagd werd kleren uit te trekken, als dit vooraf niet was afgesproken. Marieke (naam is gefingeerd) vertelde over een fotograaf die iemand zocht voor een shoot met chique kleding: 'Ik was erg enthousiast over zijn ideeën en moodboard en nam contact met hem op maar toen ik dat had gedaan veranderden zijn volledige moodboard en interesses. Opeens moest ik dan maar naakt of bedekt naakt voor de camera staan. Ik was daar niet in geïnteresseerd al helemaal niet aangezien ik net begon. Ik had hem dat gemeld maar daar was hij niet van gediend... Hij probeerde alles om mij over te halen.'

Modellen fotograferen: waar ligt de grens?

Als je voor jouw concept graag naakt- of boudoirfotografie toepast, dan is het goed om dit zo duidelijk mogelijk te laten blijken in je moodboard en je beschrijving, om er voor te zorgen dat je hier geen grens overgaat. 

Het verstellen van poses of kleding bij het fotograferen

Maar ook als je niet deze overduidelijke grens overgaat zijn er andere zaken waar je onbewust overheen kan stappen. Als je vaker met een model hebt geshoot, denk je er misschien niet meer over na. Iemand zijn been staat net verkeerd en door deze een klein beetje te verplaatsen komt de persoon wel goed op de foto te staan. Toch zijn dit vaak juist de momenten waar je de fout in gaat. 'In een aantal gevallen komen fotografen herhaaldelijk je haar of bh-bandje goed leggen, ook als ik heb herhaald dat ik het zelf wel kan goedleggen,' aldus model Marloes (naam is gefingeerd).

Modellen fotograferen: waar ligt de grens?

Zelf een model verplaatsen is dus geen goed idee. Wat wel goed kan werken? Persoonlijk probeer ik mensen altijd te spiegelen. Een methode die ook werkt is om ze in de lucht te 'dirigeren' om ervoor te zorgen dat iemand goed gaat staan. Als ik het dan tóch nodig vind om bijvoorbeeld een sjaal te verstellen bij iemand, dan geef ik altijd aan dat ik dit wil doen en vraag ik toestemming.

Een oplossing zoeken die voor allebei de partijen werkbaar is

Het kan voor een model soms veiliger voelen om iemand bij zich te hebben. Als fotograaf kan dit ook soms lastig zijn, want je hebt dure apparatuur op zak en je wil ook weer niet te veel mensen bij je op de set hebben tijdens het fotograferen. Model Marieke vertelt: 'Ik vroeg of het okay was om iemand mee te nemen zodat ik er een dagje uit van kon maken hij zei in eerste instantie 'ja is goed' daarna volgde het feit dat hij dat eigenlijk ook wilde doen en dat we het net zo goed met z'n 2en konden doen dat we beide niemand mee namen toen ik zei dat ik het toch prettiger vond om iemand mee te nemen heeft hij nooit meer gereageerd.'

Modellen fotograferen: waar ligt de grens?

Het belangrijkste hierbij is communicatie. Op het moment dat je aangeeft waarom je het niet prettig vindt om met te veel mensen op de set te werken, dan zal een model dat begrijpen en hooguit één begeleider meevragen. Andersom is het vaak zo dat als je met jonge modellen werkt, hier eigenlijk altijd nog een begeleider bij betrokken is. Door hier open over te communiceren, kom je tot een oplossing die voor allebei werkbaar is.  

 Grens bij modellen fotograferen: wat is belangrijk?

Heb je bij het fotograferen zelf ook momenten meegemaakt op de grens die je met ons kan delen om dit bespreekbaar te maken? En hoe ging je hiermee om? Ik hoor graag je ervaringen.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke