Photoshop: wat kun je met een laagmasker?

Amy Schutte 1731
Je komt het vaak tegen in tutorials, en het is een heel handig stukje techniek in Photoshop: het laagmasker. Maar hoe werkt het, en wat kun je ermee?

Een laagmasker gebruik je in Photoshop om bepaalde delen van een foto transparant te maken. We leggen het uit.

laagmasker, lagen, laag, photoshop

Lagen in Photoshop

Om laagmaskers te begrijpen, moet je de basis weten over lagen in Photoshop. Min of meer de meest voorkomende toepassingen voor lagen zijn:

  • Overvloeien van belichting (exposure blending)
  • Aanpassingen aan een specifiek deel van de foto
  • Speciale technieken

Je kunt gemakkelijk een nieuwe laag aanmaken door met je rechtermuisknop in het lagenvenster te klikken, of met het icoontje rechtsonder in dit venster (door er met je muis overheen te gaan verschijnt de betekenis). 

Laagmasker

Door middel  van een laagmasker kun je nu de delen van de foto’s selecteren die je zichtbaar wil hebben.  Van de bovenste laag of lagen zorg je dat alleen je onderwerp zichtbaar blijft en de achtergrond niet. Van de onderste laag wil je alles blijven zien omdat je hiervan de achtergrond gebruikt. Maak een laagmasker aan door een laag actief te maken (klik er één keer op) en op het laagmasker icoontje te klikken (het witte vakje met een transparant rondje er in). Er komt een rechthoekje naast je laag te staan; dat is je laagmasker. Je kunt nu delen van de laag zichtbaar maken door het penseel te selecteren in de gereedschapskist (of met de B toets).  Gebruik de D-toets om zwart als voorgrondkleur en wit als achtergrondkleur in te stellen. Voor een semi-transparant resultaat kies je voor grijstinten. Kies een grijs penseel of speel met de Dekking (Opacity). Bovenin beeld kun je de andere instellingen van het penseel veranderen. Een grote diameter is handig voor het grove werk, als je fijner aan de slag gaat maak je deze kleiner. Een zachte rand is vaak ook fijn voor dit soort werk. 

laagmasker, lagen, laag, photoshop

Je laagmasker netjes afwerken

Het grote voordeel is dat het werken met laagmaskers non-destructief is. Heb je een foutje gemaakt? Dan kun je dit makkelijk ongedaan maken door met de tegenovergestelde kleur te werk te gaan. Ben je klaar met het masker? Dan kun je met je rechtermuisknop op het laagmasker klikken, er komt dat een menu tevoorschijn. Je kunt hier onder anderen het laagmasker verwijderen of toepassen. Op het moment dat je het masker toepast, zal het masker zelf verdwijnen en zal de bewerking met de laag worden samengevoegd. Dat kan handig zijn, maar wanneer je het laagmasker laat staan kun je er nog terugkomen en aanpassingen maken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy