Leren: fotograferen met langzame sluitertijden

Leren: fotograferen met langzame sluitertijden

Liesbeth Wesdijk 2061
Fotograferen met langzame sluitertijden, oftewel lange belichting is leuk. Wij geven je een paar tips hoe je van die mooie foto's kunt maken.

Het mooist om te maken bij lang belichte foto's zijn beelden waarop beweging te zien is, zoals drukke snelwegen waarbij je de lichtstrepen van de auto's ziet of een reuzenrad met vrolijke lichtjes die ronddraait. Je suggereert beweging, maar die heb je wel bevroren. Je kunt het zelfs heel extreem maken en de beweging van de sterren laten zien: astrofotografie. Wat heb je nodig?

Een statief

Zonder kun je echt niet in dit geval. Je kunt nog zo'n vaste hand hebben, als je een foto zo lang gaat belichten als wij nu gaan doen, heb je geheid bewegingsonscherpte.

Een afstandsbediening

Dat brengt ons gelijk op het tweede wat je nodig hebt: een (draadloze) afstandsbediening. Ze zijn niet duur en wel erg handig. Want zelfs het indrukken van je sluiterknop zal bewegingsonscherpte veroorzaken.

De timer opname

Als je camera daarover beschikt, kun je ook gebruik maken van de timer opnamestand. Daarmee kun je de sluitertijd vastzetten, de camera zal zelf het diafragma bepalen.

Fotografeer in het donker

Want dat geeft toch het leukste effect. De lichtstrepen van voortrazende auto's zijn elke keer weer anders. Of je gaat met behulp van een zaklamp lichtschilderijen maken, ook een mogelijkheid. Natuurlijk kun je ook overdag fotograferen met een lange sluitertijd, maar om dan geen overbelichte foto's te krijgen moet je je diafragma aanpassen en eventueel een filter gebruiken.

Experimenteer

Lang belichte foto's maken is niet geschikt voor portret of landschapsfotografie, maar is een leuke manier om bijzondere, gave foto's van beweging te maken. Probeer diverse diafragma's en sluitertijden uit. Je sluitertijd kan wisselen van een paar secondes tot veel langer. Wat jij maar wilt.

Dus: zet je camera op het statief, zet hem in de M stand of op de Tv of S-stand (de sluitertijd voorkeuze). Gebruik een lage ISO en een klein diafragma (= hoog F-getal, b.v. F22) en maak bijzondere foto's. Wees creatief en probeer van alles uit. Als je zo'n gave foto hebt gemaakt, plaats hem dan in onze lezersgallery, net als Steven van Hoolandt.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth