Het belang van de focale lengte en afstand tot je onderwerp

Het belang van de focale lengte en afstand tot je onderwerp

Senta Bemelman 7308
In de fotografie heb je vast wel eens van de brandpuntafstand of focale lengte gehoord. Dit is belangrijk om jouw onderwerp scherp in beeld te krijgen. Daarnaast is de afstand tot je onderwerp ook belangrijk. Bekijk in deze video hoe dit werkt.

De focale lengte, ook wel brandpuntafstand genoemd, is het punt waarop lichtstralen samenkomen op de sensor. Wanneer je inzoomt, verandert de brandpuntafstand. Maar ook de afstand tussen het onderwerp en de camera is belangrijk. Wanneer je onderwerp niet op de juiste afstand tot de camera staat, kan deze onscherp of vervormd in beeld komen.

Lees hier uitgebreid over de formule voor de juiste afstand tussen het onderwerp en de camera. Scherptediepte heeft betrekking op de scherpte van de voor- en achtergrond. Dit is heeft ook te maken met de juiste (brandpunt)afstand.

Je kunt de juiste afstand ook kiezen met behulp van een handige calculator. Hierbij selecteer je het type camera dat je gebruikt in de lijst en vul je de focale lengte, het diafragmagetal en de huidige afstand tussen jou en het onderwerp in. Vervolgens zie je rechts diverse getallen verschijnen. Dit zijn de adviesafstanden waarbinnen je een goede scherptediepte krijgt. De ‘near limit’ laat de minimale afstand tot het onderwerp zien. Klik hier voor de calculator.


Scherptediepte calculator 'DOF Master'

In de praktijk

In de onderstaande video zie je hoe de afstand en brandpuntafstand samenwerken. WP Media Concepts geeft een voorbeeld van diverse focale lengtes en afstanden tot het ondewerp.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta