Wat doet het diafragma

Amy Schutte 2012
Het diafragma is de opening van je objectief waardoor licht naar binnen wordt gelaten in je camera. Klinkt eenvoudig toch?

In principe is het ook niet zo ingewikkeld. Het diafragma kan in grootte verschillen, en die grootte kun je als fotograaf zelf instellen. Hoe je dat doet, en wat het effect is op je foto leggen we hier uit.

diafragma, diafragma prioriteit, automatisch, handmatig, scherptediepte, f/getal

Belichtingsdriehoek

De belichting van je foto kun je, in je camera, op drie manieren beïnvloeden: met het diafragma, de sluitertijd en de ISO, ook wel de belichtingsdriehoek genoemd. Al deze elementen worden op een andere manier uitgedrukt Het concept ‘stops’ werd uitgevonden als een handige manier om de 3 elementen met elkaar te vergelijken.

Diafragma en f/getal

De grootte van het diafragma wordt uitgedrukt in een f/getal en gemeten in stops. Een stop is een verdubbeling of halvering van de hoeveelheid licht dat de sensor van de camera bereikt bij het maken van een foto. Wanneer je het diafragma verder open zet, valt er meer licht op de sensor van je camera. De foto wordt dan lichter. Dit wordt uitgedrukt in een laag f/getal (bijvoorbeeld f/2.8). Maak je het diafragma iets nauwer, dan valt er minder licht op sensor en wordt je foto donkerder. Het f/getal wordt hoger (bijvoorbeeld f/11).

Diafragma instellen

Het diafragma kun je op de meeste camera’s instellen met het draaiwieltje. Zoek het eventueel op in de handleiding van je camera of Google even. Door je camera op diafragmaprioriteit te zetten (Av of A) kies je zelf het diafragma, en de camera kiest daarbij de andere belichtingsinstellingen. Een soort half-automatische stand dus. Natuurlijk kun je ook voor Manueel gaan (M), en alle belichtingsinstellingen zelf maken. Wanneer je door de zoeker kijkt en de ontspanknop half indrukt, komt je belichtingsmeter in beeld. Als het grote vierkantje in het midden staat, op 0, is je foto gemiddeld belicht; in de meeste gevallen is dat goed. Door aan het diafragma instelling wieltje te draaien kun je het diafragma groter maken (meer licht) of kleiner maken (minder licht).

diafragma, diafragma prioriteit, automatisch, handmatig, scherptediepte, f/getal

Wat doet diafragma met je foto

De instelling van het diafragma bepaalt voor een groot deel hoe de scherptediepte in een foto is. Staat het diafragma helemaal wijd open (het laagste f/getal)? Dan is de scherptediepte het kleinst. De achtergrond is dus wazig, onscherp. Knijp je het diafragma meer dicht (een hoger f/getal) dan wordt de scherptediepte groter. Een groter gedeelte van de achtergrond is nu ook scherp in je foto te zien. Welke instelling je kiest, is dus van belang voor het uiteindelijke resultaat van je foto.

Het diafragma is belangrijk in fotografie. Het zorgt ervoor dat je een goed belichte foto hebt, en dat de scherptediepte is zoals jij die wil. Niet onderschatten dus!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy