Gouden uren op de foto zetten, zo moet het

8 handvatten voor het vastleggen van zonsopkomst of zonsondergang

Tieme Snijders 2845
Als je bedenkt wat populaire onderwerpen zijn om te fotograferen staat zonsondergang of zonsopkomst foto’s ergens fier bovenaan. Iedereen heeft wel een foto in zijn portfolio met een zon die net boven de horizon uit torent.

Appeltje eitje, toch?

Zijn het makkelijke foto’s om te maken? Je zou denken dat het gouden uur met zijn mooie kleuren de foto wel zou ‘dragen’. Maar eigenlijk is dat niet het geval. Op z’n best zit er wat interactie in de foto. In dit artikel geven wij jou een aantal handvatten om de zonsondergang of zonsopkomst prachtig vast te leggen.

De Locatie

Ga als eerst opzoek naar een geschikte locatie. Probeer verkeer en voetgangers te vermijden. Dit vervuilt je foto om het even cru te zeggen. Het zou fantastisch zijn als er vlak voor het gouden uurtje een storm is geweest, of in opkomst is. Hier kan je dan dramatische foto’s van maken, met schitterende dreigende wolken.
Op je smartphone zijn er verschillende apps te downloaden die aangeven hoe laat het gouden uur op die dag plaatsvindt.

Er zit een klein verschil in kleur tussen de opkomst en ondergang. Iedereen weet wel dat de kleuren fantastisch mooi zijn. Maar bij zonsopkomst zijn de kleuren net iets koeler, of blauwer. Houdt daar rekening mee, mocht je een foto in gedachten hebben welke kleur je precies hebben wil.

Planning is belangrijk

Plan van tevoren je foto. Een foto laat zich niet altijd plannen natuurlijk. Maar je kunt je wel bedenken wat je verwacht vast te gaan leggen. Draait het puur om het zonlicht? En is het misschien een idee om eens een High dynamic range (HDR) foto te maken?

Maar natuurlijk kun je niet zonder de juiste apparatuur. Neem een statief mee, je wil een zo laag mogelijk ISO-waarde gebruiken om ruis te beperken. Welke lens neem je mee? Ben je van plan om met een groothoek te fotograferen, of ga je de uitdaging aan, na het lezen van dit artikel om ook je teleobjectief mee te nemen?

Sundown

Diafragma

Zet je camera in de A(perture) of AV (Canon) stand. De diafragma voorkeuzestand. Omdat je landschappen gaat fotograferen wil je een klein diafragma gebruiken om het allemaal scherp op beeld te krijgen (F/8.0 of F/11). Laat de camera de sluitertijd bepalen. Zoals eerder genoemd wil je een zo laag mogelijke ISO-waarde gebruiken (100 of 200) om ruis te beperken. Als je geen statief hebt, zou je de ISO-waarde wel iets omhoog moeten gooien.
Zet ook de witbalans op zonnig of bewolkt in plaats van ‘auto’. Niet iedereen denkt daaraan, mocht het alsnog vergeten zijn kan je later altijd wat extra warmte toevoegen in het nabewerkingsproces.

Oke, de voorbereidingen zijn klaar. Nu aan het werk. Je bent op de locatie aangekomen, en dan? Nu ga je de compositie bepalen. Veel gemaakte foto’s tijdens de gouden uurtjes hebben de horizon in het midden van de foto. Waan jezelf van de gebaande paden en zet de horizon op 1/3 of 2/3 van de foto. Dit geeft voor de bekijker van de foto een interessanter beeld.

En nu maar fotograferen!

En nu wachten tot je raak schiet? Probeer regelmatig een foto te maken. Ook vanuit hetzelfde standpunt. Het gouden uur is zo voorbij, en kan per minuut van kleur veranderen waardoor die ene foto toch anders is, misschien wel mooier dan degene die je net hebt gemaakt. Wacht eventueel tot er iets in beeld verschijnt. Misschien een mooie zeemeeuw bijvoorbeeld. Heb je een paar dezelfde foto’s gemaakt? Probeer nu een klein beetje van positie te veranderen, je zult zien dat je een compleet ander beeld krijgt!

Heb jij mooie foto’s gemaakt tijdens zonsopkomst of zonsondergang? Upload ze dan in onze Gallery!

Bekijk ook deze mooie foto gemaakt in Noorwegen van Sarah Di Tucci.
 

En deze van Costas Ganasos, gemaakt in onze hoofdstad.