Colourclass Lofoten

Gratis online workshop van EIZO

Christel  de Wolff 1732

Monitorfabrikant EIZO vindt dat het niet alleen kwalitatieve producten de wereld in moet brengen, maar de gebruiker ook moet informeren over hoe deze producten te gebruiken. Een goede monitor met de verkeerde instellingen, is namelijk zonde. Door middel van workshops en masterclasses en online richt de EIZO Academy zich op het informeren van beeldmakers over belangrijke zaken.

Deze serie staat al een hele poos online. Op Photokina van 2018 berichtten we er ook al over. Maar omdat we nog steeds massaal binnen zitten en iets om handen moeten hebben, lijkt het ons goed om je te wijzen op deze inspirerende en leerzame tutorialreeks. Ga er eens goed voor zitten en laat het over je heen komen! Geniet van de prachtige beelden! Heb je deze colourclass uitgespeeld en is jouw honger naar mooie beelden en bijbehorende verhalen nog niet gestild? Dan is de DIGIFOTO Travel Special vast wat voor jou! 

Lees ook: Voor slechts € 3,95 op reis vanuit je woonkamer met de DIGIFOTO Travel Special

Colourclass Lofoten van EIZO Academy

Om maar meteen goed te starten, biedt EIZO een zes delige reeks aan waarin ColorEdge ambassadeur en landschapsfotograaf Christian Ohlig in gaat op het hoe, wat en waarmee van landschapsfotografie. Tijdens Photokina in Keulen kwam de Colourclass Lofoten van EIZO al ter sprake. Toen waren de zes afleveringen alleen nog in het Duits te bekijken. Nu bevatten de video's Nederlandse ondertiteling wat het toch net wat makkelijker maakt om te volgen!

eizo

Aflevering 1: Keuze van de uitrusting, reis naar de bestemming

In de eerste aflevering gaat het duo in op de uitrusting van een landschapsfotograaf. Ze zijn het er over eens dat de grootst mogelijke kwaliteit moet worden gecombineert met het laagst mogelijke gewicht. Ze kiezen voor de GVX- en X-systemen van Fujifilm in combinatie van carbonstatieven van Gitzo en insteekfilters van Haida. Dat wordt vervoerd in rugtassen van f-stop gear.

Aflevering 2: locatieplanning met apps

Er zijn twee doorslaggevende aspecten die niet mogen worden vergeten bij landschapsfoto's: het licht en de weersomstandigheden. Deze komen in de tweede aflevering aan bod. De fotografen gebruiken diverse apps om bijvoorbeeld het tijdstip van de zonsopgang en -ondergang te bepalen.

Aflevering 3: Histogram en het gebruik van verloop- en grijsfilters

In deze aflevering gaat het fotograferen beginnen. In deze video zie je hoe er maximaal gebruik wordt gemaakt van het dynamisch bereik van de sensor door middel van het histogram en hoe de dynamiek wordt gestuurd door middel van filters. 

Aflevering 4: Het analyseren van de locatie

In de vierde aflevering laten Serdar Ugurlu en Christian Ohlig zien hoe je een locatie moet benaderen, hoe je een landschap 'fileert'. Want hoe kom je anders tot een spectaculaire foto? 

Aflevering 5: Kalibratie van de camera en monitor

Kalibratie! Deze aflevering draait helemaal om kleurenbeheer in de 'digitale doka'. De SpyderCUBE en SpyderCHECKR van Datacolor worden gedemonstreert als basis voor raw-conversie op het PixelStation van PixelComputer. Ook is er ruim voldoende aandacht voor de ColorEdge-monitoren van EIZO die ook regelmatig moeten worden gekalibreerd. 

Aflevering 6: Profileren van de printer, ICC-profielen en instellingen

De laatste stap is natuurlijk het maken van een afdruk. Hoe je een mooie foto van je beeldscherm net zo mooi op papier krijgt is ook een proces waar de gemiddelde fotograaf veel vragen over heeft. In de Colourclass Lofoten worden ze allemaal beantwoord!

Christian Ohlig en Serdar Ugurlu op locatie

Voor de videoserie is Christian Ohlig samen met Serdar Ugurlu naar Noorwegen gereisd om de Lofoten-eilandengroep vast te leggen. Het doel was om de unieke lichtomstandigheden op adembenemende locaties vast te leggen en dat is meer dan gelukt. Omdat de hoofdrolspelers werden begeleid door een filmteam dat er ook in slaagde de imposante landschappen vast te leggen is de Colourclass Lofoten niet alleen interessant voor fotografen maar kunnen ook videografen hun hart eraan ophalen. 

De Lofoten breiden zich uit tot 300 kilometer boven de poolcirkel. Doordat ze extreem noordelijk liggen, lijkt de schemering op deze eilanden enkele weken per jaar oneindig met hier en daar een majestueus en schuin invallend goud licht. Zelfs na zonsondergang is de zon niet geheel verdwenen, maar verblijft deze net onder de horizon. Gedurende de 'nacht' zorgt het indirecte zonlicht voor een fascinerende goud, rood en blauwe gloed. Spectaculair dus!

Professionele uitrusting

Het doel van de Colourclass Lofoten van EIZO Academy was om een complete workflow te demonstreren van planning tot afdruk. Daarom werd er een volledige 'digitale doka'naar Noorwegen getransporteerd: EIZO ColorEdge-monitoren, een krachtige PixelStation van PixelComputer, een DIN-A2-printer SC P800 van Epson en een grote stapel van het meest hoogwaardige Fine-Art-papier van ILFORD. 

Lees ook: EIZO ColorEdge eindejaarsactie

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel