Vier harde lessen voor de beginnende fotograaf

Amy Schutte 1201
Iedereen is fotograaf. Dat wil nog niet zeggen dat iedereen mooie foto’s kan maken. Er zijn een hoop dingen die komen kijken bij fotografie: het kopen van de juiste apparatuur, het leren kennen van de functies hiervan, en het ontwikkelen van je kennis over licht en compositie.

Voor veel beginnende fotografen lijkt dat ingewikkeld en veel, maar dat valt reuze mee. Al doende leert men, en dat gaat zeker op voor fotografie. Er zijn een aantal lessen die je waarschijnlijk gaandeweg zult leren. We bereiden je vast voor.

Fotografie gaat niet om talent

Veel mensen zullen, bij het zien van een mooi foto, spreken over een talentvolle fotograaf. Maar fotografie is oefenen en leren. Het is een kwestie van tijd investeren, en ook geld. Afreizen naar mooie plekken, opstaan voor de zon opkomt en weer en wind trotseren om mooie plaatjes te halen. Het is het opdoen van kennis, want fotografie ís geen talent, je kunt het leren. Natuurlijk zijn er mensen die instinctief meer gevoel hebben voor dingen als compositie, maar als je dat niet hebt kun je nog steeds een fantastische fotograaf worden. Leer van je eigen fouten, kijk wat werkt en streef steeds naar verbetering.

beginnende fotograaf, beginner, vier lessen

Meer of duurdere apparatuur maakt je geen betere fotograaf

Er zijn mensen die steeds het nieuwste van het nieuwste kopen, omdat ze denken dat hun foto’s daar beter van worden. Weliswaar zullen de foto’s misschien meer megapixels tellen, maar tenzij je je foto als billboard laat afdrukken doen die pixels vrij weinig. Met een instapcamera kun je ook prachtige beelden maken. Kijk maar eens wat voor spectaculaire foto’s sommige professionele fotografen kunnen maken met een mobiele telefoon. Vraag je af of je de nieuwe spullen echt nodig hebt. Heb je behoefte aan een nieuw objectief in jouw fotografie? Of wil je heel graag juist iets anders proberen? Merk je dat je tegen de beperkingen van je eigen camera aan begint te lopen? Dan is het misschien tijd voor iets nieuws. Is dit niet zo? Leer dan eerst optimaal gebruik te maken van de spullen die je hebt. Bespaar je meteen wat knaken.

Fotografie is engelengeduld

Soms zit alles mee. Je komt ergens, het licht is mooi en alles en iedereen is waar het moet zijn. Het maken van mooie foto’s is dan een appeltje eitje. Maar helaas is dat meestal niet het geval, en zul je moeten wachten tot het licht mooi is, of een bepaald dier tevoorschijn komt of een voorbijganger op de juiste plek passeert. En soms moet je daar erg lang op wachten. Prachtige foto’s in tijdschriften zijn dan ook vaak het resultaat van lang wachten, en soms meerdere keren terugkeren naar dezelfde locatie. Wanneer je bereid bent om veel tijd en moeite in een foto te steken, zullen de resultaten beter zijn.

beginnende fotograaf, beginner, vier lessen

Nabewerking is er om je foto beter te maken, niet om een slechte foto te redden

Een mislukte foto blijft een mislukte foto, ook als je er uren aan sleutelt in Photoshop. De basis van je foto moet goed zijn. Vanuit daar kun je allerlei aanpassingen maken om je foto beter te maken, je kunt de kleuren verscherpen, oneffenheden weghalen, de horizon rechtzetten of mensen uit je foto knippen. Alles kan. Maar een slechte foto goed maken, dat gaat je niet lukken. Zorg dat je je foto niet te zwaar nabewerkt, want dan ziet het geheel er nep en kunstmatig uit. ‘Less is more’, en dat geldt ook voor nabewerking van foto’s.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy