Lensflare: voorkomen of juist gebruiken?
De zon staat tijdens dit jaargetijde laag aan de hemel. Dit kan zorgen voor lensflare. De één houdt ervan en zoekt ze bewust op, de ander vindt een foto waarin een flare te zien is onmiddellijk mislukt.
Wanneer zie je een lensflare in je foto
Lensflares ontstaan wanneer een sterke lichtbron, meestal de zon, in een bepaalde hoek op je lens valt. De lichtbron (dat kan elke sterke lichtbron zijn, bijvoorbeeld ook een lantaarnpaal) bevindt zich aan de voorkant van je camera. De lichtbron hoeft niet perse in de compositie opgenomen te zijn, maar wanneer het licht de voorkant van je objectief bereikt - en dus niet geblokkeerd wordt door een obstakel - kan het al een flare veroorzaken.
Je lens
De woorden ‘lens’ en ‘objectief’ worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar met lens bedoelen we in dit geval het glas. Een objectief bestaat namelijk uit verschillende glazen delen, die lenselementen genoemd worden. Per objectief verschilt het aantal, zoomobjectieven hebben er over het algemeen meer dan objectieven met een vaste brandpuntsafstand. In principe is een lensflare het licht wat tussen verschillende de elementen in het objectief wordt weerkaatst en uiteindelijk alsnog op de sensor terecht komt, meestal als een bolletje. Hoe meer elementen er in het objectief zitten, hoe groter de kans op een lensflare.
Wanneer je gebruikt maakt van filters, zoals UV filters, kan het effect van een lensflare nog worden versterkt. De flare ontstaat immers door het weerkaatsen tussen verschillende elementen in het objectief en daar het extra filter is er een extra kans op reflectie.
Lensflares zijn niet altijd zichtbaar
Je kunt een lensflare niet altijd zien wanneer je door de zoeker kijkt. Maar is de zon (of een andere sterke lichtbron) niet achter je, dan moet je er rekening mee houden dat er een flare in je foto kan komen. Soms is het door je zoeker al duidelijk, maar check af en toe je foto’s goed op het LCD scherm.
Geen liefhebber van lensflares?
Je kunt flares op verschillende manieren voorkomen. Een kleiner diafragma (f/getal) kan helpen. Je lens goed schoonmaken is ook een goed idee, want soms stof of vlekjes op de voorkant kunnen ook flares aanwakkeren. Een lenskap kan helpen, als de lichtbron buiten beeld is. Of je kunt je hand gebruiken om de lens af te schermen. Ook kun je wellicht gewoon ergens anders gaan staan. Wanneer je zelf in de schaduw staat, of in elk geval je camera zich in de schaduw bevindt, heb je geen last van flares.
Wel een liefhebber?
Dan kun je je de komende dagen uitleven! Een lensflare geeft een zachte sfeer aan je foto, en bovendien een zonnig en zomers gevoel. Natuurlijk moeten ze niet het onderwerp van de foto uitwassen, maar het kan hartstikke goed uitpakken. Here comes the sun!