DIY: Zelf een zonnekap maken

Amy Schutte 1665

Objectieven bestaan uit verschillende lenselementen. Wanneer de zon direct op de lens valt, kunnen er (ongewenste) reflecties ontstaan tussen de verschillende lenselementen in je objectief: lensflare. Een zonnekap voorkomt dit.

Lensflare kan heel mooi zijn, en een zacht, dromerig effect aan je foto’s meegeven. Maar licht dat recht op de voorste lens valt - dat hoeft overigens niet perse zonlicht te zijn - kan ook ongewenste vlekken geven in je foto. Of misschien houd je gewoon niet zo van lensflares. Bovendien kan teveel licht van voren je foto's  flets maken. 

zonnekap, DIY, Zelf een zonnekap maken, lensflare

Gebruik een zonnekap

Om te voorkomen dat er teveel licht recht op de lens valt, kun je een zonnekap gebruiken. Maar niet bij elk objectief dat je nieuw koopt, zit er standaard één. Terwijl de grootte van de zonnekap afhankelijk is van de diameter van het objectief: er is dus niet een standaardmaat voor zonnekappen. Bovendien passen niet alle zonnekappen bij het soort lens: je kunt dan randen van de kap in je foto krijgen.

Niet goedkoop

Zonnekappen kunnen vrij prijzig zijn. En als je net een nieuw objectief hebt aangeschaft, kan het zijn dat het fotografie-potje even leeg is. Zonde, want het fotograferen zonder zonnekap kán foto’s verpesten.

zonnekap, DIY, Zelf een zonnekap maken, lensflare

DIY

Gelukkig kun je zelf een zonnekap fabriceren. Ze zijn natuurlijk minder stevig dan de ‘echte’ plastic zonnekappen, maar ze doen waarschijnlijk wel wat je wilt: licht tegenhouden.

Printen

Op deze website kun je sjablonen vinden van zonnekappen voor allerlei verschillende objectieven. Deze kun je uitprinten op stevig papier of karton, of laat dit bij een copyshop doen. Je knipt het netjes uit, of gebruik een stanleymes om je sjabloon netjes uit te snijden. Je kunt de zonnekap met elastieken op zijn plaats houden, of tape gebruiken.

zonnekap, DIY, Zelf een zonnekap maken, lensflare

Knutselen

Een andere manier is om een lege petfles om te bouwen tot zonnekap. Snijd de top en bodem van de fles af, zodat je een plastic koker overhoudt. Zorg dat het plastic schoon en droog is, en spray het vervolgens zwart met zwarte verf uit een spuitbus. Het relatief zachte plastic is buigbaar, waardoor je het over je objectief kunt schuiven en eenvoudigweg met je handen aan kunt knijpen. Je hebt dus wel een hand nodig om je zelfgemaakte zonnekap te gebruiken. Of gebruik ook elastieken of tape, maar controleer dan wel of je zonnekap niet  te ver uitsteekt: je wil geen randen in beeld.

Succes!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy