Vijf ingrediënten voor een fantastische foto

Amy Schutte 997
Allemaal willen we mooie foto’s maken. Foto’s waar vriend en vijand van versteld staan, foto’s waar je naar kunt blijven kijken. Als je daar nou toch eens een succesformule voor had… Zoiets is er! Al is de toepassing ervan natuurlijk helemaal aan jou!

Licht

Licht ís fotografie. Zonder licht kun je geen foto’s maken. Het woord fotografie betekent letterlijk ‘schilderen met licht’. Daarom moet de waarde en het belang ervan niet onderschat worden. Een goede foto heeft goed licht nodig.  Licht leren zien als fotograaf is een goede skill. Wanneer je kunt herkennen wat mooi licht is voor een foto, til je je foto’s met gemak naar een hoger niveau. Dus het hoofdingrediënt is: Licht.

Compositie

Met een aantrekkelijke compositie maak je een foto die lekker wegkijkt. Bij het maken van de compositie kies je ook wat je in je foto opneemt en wat je weglaat. Je kan je compositie beïnvloeden door een andere lens te kiezen, ergens anders te gaan staan en soms kun je dingen binnen het kader verplaatsen. Al jarenlang wordt compositie bestudeerd; het is al honderden jaren onderdeel van de schilderkunst. Toch kun je alle ‘regels’ toepassen en nog steeds geen aantrekkelijke foto maken. Het gaat om gevoel, een keuze maken in compositie die bij het onderwerp past. Waar en hoe je een onderwerp in beeld brengt moet in balans zijn, en dat laat zich niet altijd in regels vertalen. Maar ze bieden natuurlijk wel houvast om mee te oefenen. Zodra ze als een soort tweede natuur komen, kun je er gemakkelijker je eigen draai aan geven.

Timing

Er is een beslissend moment in fotografie, namelijk het moment dat je afdrukt. Dat moment bepaalt hoe je foto eruit komt te zien en dus ook hoe goed de foto wordt. Het is afhankelijk van de omstandigheden en het onderwerp hoe dat moment eruit ziet. Soms gaan er weken of maanden van planning aan vooraf, soms is het een beslissing van een milliseconde. Het kan stom toeval zijn dat er juist op het moment dat je afdrukt iets significants gebeurt. Of gewoon een kwestie van goede planning. Timing is alles, als je het moment mist, mis je een goede foto. Zorg dus dat je altijd goed voorbereid bent. In de voorbereiding zit minstens zo’n groot aandeel in een goede foto als kennis en geluk. Denk aan tijdstip, weersomstandigheden, drukte en geplande activiteiten. Begrijp waar je een foto van maakt. Maak je een stadsgezicht? Weet dan hoe de zon op bepaalde momenten de gebouwen beschijnt? Fotografeer je sport? Ken het spel, zodat je erop kunt anticiperen. Ga je op reis? Doe je huiswerk, en weet hoe laat een markt die je wil fotograferen begint en eindigt.

Kleur en toonbereik

Kleuren en tonen zijn de reflectie van het eerdergenoemde licht en trekken in een foto meteen de aandacht naar zich toe. Het licht is belangrijk (daarom staat het bovenaan dit artikel) maar is niet perse ‘zichtbaar’ in een foto. De reflectie daarvan, in de vorm van kleuren, is dat wel. Vergeet overigens niet dat kleuren en tonen ook in een zwartwit foto zitten. Niet letterlijk, maar de suggestie ervan en het contrast dat het vormt maakt een sterke foto. Bij zwartwit zijn de tonen en het contrast erg belangrijk. Het licht op het onderwerp bepaalt hoe het in je foto wordt weergegeven: zwart kan bij sommige lichtomstandigheden wit worden en vise versa. De grijstonen worden op de kleurtonen gebaseerd.

Intuïtie

Noem het intuïtie, noem het fotografisch oog, fotografie is ook voor een groot deel gebaseerd op gevoel. Een gevoel dat je absoluut kunt trainen, het is heus niet zo dat je geboren moet zijn met talent om een goede fotograaf te worden. Uiteindelijk is fotografie immers een perfecte mix van kunst en wetenschap. Om een goede foto te maken moet je goed kunnen observeren, herkennen welk scenario goed zou werken in een foto. Je kunt beter reageren op je intuïtie als je je camera goed kent en weet hoe deze zich zal gedragen. Welke instellingen heb ik nodig? Hoe ver reikt mijn lens en met welke instellingen presteert deze optimaal? Als de camera een verlenging van je lichaam wordt, kun je volledig intuïtief reageren.

 

Fotografie is een spier die je kunt trainen. Je leert vooral door veel te doen. Uiteindelijk kan iedereen mooie foto’s leren maken, of je nu een geboren talent bent of niet en of je nu de allerduurste camera hebt of niet. Vergeet deze vijf ingrediënten niet en ga aan de slag!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy