Leuk project: waterplons!

Amy Schutte 725
Met water plonzen kun je alle kanten uit. Je kunt het in de studio doen, maar ook thuis is heel makkelijk een opstelling te maken waar je prima mee uit de voeten kunt. Met verschillende kleuren achtergrond of kleurstoffen in het water kun je variaties maken, evenals met het voorwerp dat je te water laat.

Opstelling

Men neme een glazen bak, bijvoorbeeld een aquarium. Op de achtergrond en eronder leg je doek of papier in een door jou gekozen kleur (of net wat voorhanden is). Zwart werkt erg goed. Vul de bak ongeveer tweederde, op een manier waarop de plons de camera en eventuele flitsers niet raakt. Flitsers zullen ontzettend helpen om de beweging van het water (de splash) te bevriezen. Heb je die niet? Licht dan de bak goed uit met gewone lampen en zet je sluitertijd zo laag mogelijk. Je kunt natuurlijk ook buiten gaan staan, wat met rondvliegend water praktisch gezien ook geen slecht idee is.

Scherpstellen

Deze foto`s zijn vaak het mooist met een kleine scherptediepte, omdat het doek dat je als achtergrond gebruikt en de bak vaak niet de allermooiste zijn. Het komt dus meteen mooi uit als je deze onscherp kunt maken. Om water te laten splashen is het erg handig om een assistent te hebben. Bijvoorbeeld nu, want hij of zij kan het voorwerp op de juiste plaats in het water houden zodat je kunt focussen. De assistent moet er vervolgens wel voor zorgen dat het voorwerp precies op die plaats valt. Ook moet jij je camera van autofocus halen, anders zal ‘ie gaan zoeken en waarschijnlijk niet op tijd scherpstellen. Heb je geen assistent? Dan is een afstandsbediening een waardevolle aanvulling, anders wordt het erg lastig.

Instellingen

Als je geen flitser(s) tot je beschikking hebt, wil je de sluitertijd dus erg kort houden. Denk aan minstens 1/1250. Dat betekent dat je veel licht op het onderwerp moet hebben. Je kunt het diafragma ver open zetten, een kleine scherptediepte is sowieso mooi in deze foto’s. Het kan alleen wel betekenen dat sommige druppels onscherp worden, omdat ze buiten het scherptegebied vallen. Dit is ook weer een kwestie van uitproberen en kijken wat je mooi vindt. Heb je nog niet genoeg licht, dan zal de ISO hoger moeten. Probeer het uit en bekijk je foto’s eventueel op een computerscherm om te controleren dat ze niet te korrelig worden. Als je reflectie hebt van het glas, verander dan je lichtopstelling of zet de camera dichterbij. Let wel op met opspattend water!

Flitsers

Heb je wel flitsers? Dan kun je ze het beste aan weerszijden van het onderwerp neerzetten en goed richten, zodat er weinig licht geknoeid wordt. Met een flits op je flitsschoen kun je ook aan de gang. Vaak is het mooi om het licht te weerkaatsen, bijvoorbeeld via het plafond. Zo voorkom je meteen reflectie. Zet je flits zo kort mogelijk. Bij de flitsschoen betekent dat vaak dat het vermogen ook minder wordt, dus kijk of het voldoende is. Korte flitsen zijn belangrijk om de actie (druppels) te bevriezen.

Uitproberen

Dan kun je aan de slag! Dit is een project van vallen en opstaan en uitproberen. Je moet zoeken naar het juiste moment van afdrukken en waarschijnlijk zul je in het begin veel lege of onscherpe foto’s hebben. Maar hou vol. uiteindelijk lukt het. Het is leuk om te experimenteren met verschillende dingen, zoals verschillende fruitsoorten. Vooral felle kleuren werken erg goed, je kunt ze natuurlijk ook prima met elkaar combineren.

Nabewerken

Wanneer je een aantal fijne foto’s gemaakt hebt, is het tijd voor de nabewerking. Om de foto’s dat wow-effect te geven, is dit meestal nodig, zeker als je met een zwarte achtergrond hebt gewerkt. Elk viezigheidje zie je, en moet je netjes wegwerken. Begin met het water schoon te maken, met het aanpassingspenseel. Eventueel kun je nog een nieuwe aanpassingslaag maken en deze zwart maken rondom het onderwerp. Probeer het wateroppervlak niet helemaal weg te poetsen. Scherpte toevoegen, bijvoorbeeld met lokaal contrast, is vaak ook erg mooi.

Dit is een leuk project om te doen als je de tijd hebt. Je kunt variëren in grootte van onderwerpen (groter oppervlak is heftigere plons)  en vormen en kleuren. Als je flitsers hebt, kun je ze hier optimaal gebruiken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy