Tijd voor tulpen

Amy Schutte 666
Het is weer tulpentijd! Tijd om af te reizen naar de Keukenhof of een van de bollenvelden in Noord-Holland. Want tulpen lenen zich erg goed voor verschillende vormen van fotografie; van landschap tot macro.

Iedereen heeft natuurlijk een eigen stijl van fotograferen en iedereen maakt zijn eigen ‘regels’. Het effect dat je wil bereiken hoeft niet standaard te zijn. Maar probeer van tevoren te bedenken wat je zou willen fotograferen, zodat je foto’s een keuze zijn en geen toevalstreffer. We geven je een aantal tips.

Kies een punt van aandacht

Elke foto heeft een duidelijk onderwerp. Als iemand je foto zou moeten omschrijven, zou dit een van de eerste dingen zijn die ze noemen. Dit is een foto van … tulpen, in dit geval. Zelfs als de foto enigszins abstract is, is het onderwerp hetzelfde. Hoe je dat onderwerp verder in beeld brengt, is aan jou. Kies je voor een bloem, die je isoleert, of ga je juist voor de weidsheid van het volledige veld. Misschien ga je juist voor een foto uit de lucht, waarbij de tulpenvelden een soort lappendeken lijken. Of je kiest voor macro, en je laat een heel klein stukje tulp zien. Omdat de tulpen in velden met velen zijn, vaak van dezelfde kleur, valt het nog niet mee om een punt van aandacht te kiezen. Als je een bloem wil isoleren, zorg dan voor contrasterende kleuren op de achtergrond. Anders wordt het lastig om de aandacht van de kijker naar een punt te trekken. Denk na hoe je dit wil bewerkstelligen en ga niet in het wilde weg schieten.

Experimenteer met standpunten

Veel mensen maken automatisch foto’s vanaf ooghoogte. Zo sta je nu eenmaal lekker, en het is ook het standpunt van waaruit je de wereld op de meeste momenten ziet. Voor fotografie, zeker van bloemen, is het de moeite waard om hier eens vanaf te stappen. Een tulpenveld ziet er totaal anders uit wanneer je op je buik ligt of op je knieën zit. Juist omdat je er nu eens anders tegenaan kijkt, krijg je vaak een veel interessantere foto. Zo vaak zie je de bloemen immers niet vanuit deze hoek. Bovendien zorgt het zonnetje voor een mooi tegenlicht, waar je een mooi effect mee kunt krijgen. Probeer dit ook uit met macro; niet alleen rechtop staan, maar zak eens (gedeeltelijk) door je knieën. Nieuwe perspectieven geven frisse foto’s.

Maak je compositie zorgvuldig

Het is verleidelijk om direct aan de slag te gaan wanneer je een mooie bloem ziet, in een mooie belichte setting. Kijk eerst even goed naar het totale plaatje. Wat zijn afleidende elementen in de achtergrond. Zelfs als de achtergrond onscherp is, kunnen afleidende kleuren of vormen bestaan. Vaak kun je die al vermijden door een stapje opzij te doen. Een gelijkmatig patroon in een contrasterende kleur werkt het beste. Bij een gekleurde bloem is een effen groene achtergrond van blaadjes of gras uitermate geschikt. Je kunt gebruik maken van paden of wegen, door ze als kijklijn te gebruiken. Wees je ervan bewust en stel jezelf op een logische plaats op. Pas je compositie eventueel aan voordat je daadwerkelijk afdrukt.

Tulpen - en andere bloemen - zijn te gekke onderwerpen. Als er niet teveel wind is, staan ze keurig stil en kun je zelf volop experimenteren met instellingen, standpunten en compositie. Maak daar gebruik van en probeer uit. Wees niet bang om fouten te maken. Dat is het grote voordeel van digitale fotografie nu eenmaal; slechte foto’s kunnen we verwijderen en doorgaan. Zo leer je elke keer weer bij. Van tulpen!



 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy