Eindelijk van automatisch af met de belichtingsdriehoek

Hoe je met de belichtingsdriehoek altijd goed belicht

Itam van Teeseling 631
Wie zich serieus op fotografie wil storten moet de belichtingsdriehoek begrijpen. Deze driehoek omvat de relatie tussen sluitertijd, diafragma en ISO-waarden. Het klinkt ingewikkelder dan het is, dus bekijk deze video en experimenteer er op los.

Het is misschien een grote stap om van de automatische stand van je camera af te stappen, maar als je het eenmaal doet en je er een beetje bedreven in raakt, gaat er een wereld voor je open.

Bij manuele stand komen er drie instellingen vrij

Als je de camera op manueel zet komen er drie instellingen "vrij". Dit zijn de 'sluitertijd' (hoe lang wordt de sensor belicht bij het maken van een foto), het 'diafragma' (hoe groot is de opening in het objectief die het licht doorlaat) en de 'ISO-waarde' (de lichtgevoeligheid van de sensor).

Hou de instellingen in balans

Om je foto correct te belichten, is het zaak deze drie instellingen in balans te brengen. Maak je de lensopening groter door het diafragma te verlagen, dan komt er zoveel licht binnen dat je dit moet compenseren door de ISO-waarde omlaag te zetten, of de sluitertijd te verminderen. Zet je de ISO-waarde juist omhoog, dan kan je de overbelichting die hierdoor ontstaat compenseren door het diafragma te verhogen (dus de opening in de lens te verkleinen), of wederom de sluitertijd te verlagen. Wil je juist een lange sluitertijd gebruiken (waardoor de sensor langer belicht wordt), dan kan je deze hoeveelheid licht compenseren door de ISO-waarde te verlagen, of het diafragma te verhogen.

Als het net allemaal te lastig wordt bekijk dan onderstaande video (in het Engels). Wil je juist meer informatie hierover, lees dan dit artikel eens.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam