Een mooiere foto van je kerstboom maken: zo doe je dat
Deze magische tijd van het jaar wordt door velen vastgelegd. Ook de kerstboom wordt meestal op de gevoelige plaat vastgelegd, het is immers een waar kunstwerk. En een waar kunstwerk verdient een mooie foto.
Maar een verlichte kerstboom fotograferen brengt de nodige uitdagingen met zich mee. We helpen je om er een prachtige foto van te maken, met deze tips.
Gebruik geen flits
Je kerstboom is versierd met kerstlichtjes. Deze geven de boom die magische sfeer; die wil je dus op de foto hebben. Dat betekent dat je niet moet flitsen. Met flitsen creëer je een gelijkmatig belichte foto, maar daarop zouden de lichtjes niet meer mooi tot hun recht komen. Helemaal wanneer je de popup flitser gebruikt, deze geeft heel hard licht dat zich niet mooi verspreid. Houd dus gewoon het omgevingslicht aan (de lampen in de kamer) en zet de kerstlampjes aan. Pas op met automatische stand, want grote kans dat je camera wel de flitser wil gebruiken.
Tijdstip om je kerstboom te fotograferen
Als je, zoals gezegd, gebruik maakt van het omgevingslicht - waarin de boom al goed tot z’n recht komt, anders heb je ‘m immers niet staan - is het wel handig om te fotograferen op een tijdstip waarin die sfeer goed tot z’n recht komt. Overdag heb je ook omgevingslicht, maar dat is in de meeste gevallen te veel, de gezellige sfeer is er dan niet. Tenzij het een hele donkere, bewolkte dag is natuurlijk. Fotografeer bij voorkeur in de avond als het donker is. Of je kunt in de schemering fotograferen, als je bijvoorbeeld een raam in je compositie hebt waardoor je wat wil zien in je foto. Let dan wel op de witbalans, het buitenlicht in de schemering is veel blauwer dan het licht van de kerstlampjes.
Gebruik een statief om de kerstboom te fotograferen
Omdat je een sfeervolle foto van je kerstboom wil maken, is het omgevingslicht dus weinig: het is best donker. Om toch de details in je boom te zien, en niet alleen de lampjes, zul je een wat langere sluitertijd moeten gebruiken. Maar, bij een lange sluitertijd kan camera shake optreden; kleine trillingen van je hand maken de foto onscherp. Gebruik daarom een statief, zo is je foto niet bewogen en kun je de sluitertijd zo lang instellen als je wil. Als je een afstandsbediening hebt, kun je die ook gebruiken. Zo veroorzaak je geen beweging in de camera op het moment dat je afdrukt.
Omgeving & compositie
Denk van tevoren vast na over hoe je je boom in beeld wil brengen. Wil je bijvoorbeeld de hele woonkamer op de foto, waarin de kerstboom een onderdeel is? Of wil je een mooie foto maken, zodat je die eventueel kunt gebruiken als kerstkaart voor volgend jaar? Bedenk wat je wil, en houd in de achtergrond wat je in de foto ziet. ZIe je een hoek van een schouw, of neem je misschien de hele schouw mee in je foto? Kun je (nep) cadeau’s onder de boom leggen? Of zet je je familie erbij op de foto (in kersttrui!), om de foto een echte familiesfeer te geven? Denk er van tevoren over na, zodat je je foto kunt voorbereiden.
Fotografeer details van de versierde kerstboom
De meeste foto’s die op social media verspreid worden van een opgetuigde kerstboom zijn alleen dat: een opgetuigde kerstboom. Ga eens dichterbij en fotografeer details. Een mooie kerstbal met de weerspiegeling van de lampjes of een ander mooi versiersel, wellicht één die voor jou een speciale betekenis heeft. Pak eventueel een macro objectief, als je die hebt. Dan krijg je ineens een heel ander soort foto van je kerstboom, maar ook heel gaaf!
RAW
De witbalans van je foto kan nog weleens een beetje in de war zijn. Zeker als het buiten schemert, of als de kleur van de kerstverlichting niet overeenkomt met die in je woonkamer. Wanneer je in RAW fotografeert, kun je de witbalans achteraf heel gemakkelijk aanpassen, in de nabewerking. In Jpeg kan dat overigens ook, maar heb je kans op wat kwaliteitsverlies.