10 tips voor het verbeteren van je buitenportretten

Redactie digifoto Starter 2242

Voor de meesten van ons is portretfotografie een uitdagende om te beheersen en het krijgt een extra moeilijkheid als je je portretten in de buitenlucht maakt. In dit artikel lees je 10 tips voor het verbeteren van je buitenportretten.

1. Focus op de ogen

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat de ogen helder en scherp zijn, is door een groot diafragma te gebruiken en de focus te plaatsen op de ogen. Dit zal helpen om de de aandacht volledig op de ogen te vestigen en zo de aandacht te trekken op het onderwerp. Wanneer iets anders dan de ogen scherp zijn, ga je zoeken naar het punt van aandacht.

2. Haal het beste uit natuurlijk licht

Dit is een lastig, maar essentieel onderdeel van portretfotografie. Terwijl sommige fotografen wachten tot een ideaal moment van de dag, hebben de meesten van ons deze luxe niet. Fotomomenten presenteren zich altijd op verschillende tijdstippen van de dag en met een paar trucjes kan je zelfs moeilijke lichtsituaties onder de knie krijgen. Wanneer de volle zon schijnt kan je bijvoorbeeld gebruik maken van schaduwen om je model uit de zon te plaatsen. Schaduw is geweldig voor portretten buitenshuis, aangezien de wolken functionerel als de perfecte diffuser. Wolken creëren van zachte, gelijkmatige verlichting. Vaak wordt het gezicht dan wel te donker of je ziet schaduwen onder de ogen. Dit kan je voorkomen door een reflector te gebruiken. Bewolkte omstandigheden zijn duidelijk niet zo helder als de volle zon, dus hebben ze langere sluitertijden, grotere diafragmaopeningen en/of hogere ISO-instellingen nodig. Haal het meeste uit het licht dat je hebt, gebruik een invulflits en een zilveren reflector om wat licht binnen te laten.

3. Je lens is belangrijk

Voor portretten zijn lange brandpuntsafstanden meestal het beste. Een langere brandpuntsafstand verhoogt de scherpte van je onderwerp en kan bokeh op de achtergrond toevoegen. Bij lenzen met een brandpuntsafstand van 70 mm of minder kan het gezicht van je onderwerp er vervormd uitzien. De meeste portretten worden daarom gedaan tussen ongeveer 120 mm en 200 mm. Omdat telelenzen een geringe scherptediepte hebben, werken ze ook uitstekend om de achtergrond te vervagen en het onderwerp scherp te stellen.

4. Neem een reflector mee

Je hoeft geen hele studio mee te nemen om goede resultaten te behalen, maar een reflector is een hulpmiddel dat echt verschil kan maken in buitenportretten. Een reflector helpt het licht weer op het gezicht van jouw onderwerp te laten kaatsen, geeft hen een mooie gloed en helpt hen om los te komen van de achtergrond. Reflectoren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wit is een geweldige kleur voor veeleisende lichtomstandigheden, zilver is ideaal voor schaduw waar u het meeste licht uit de situatie wilt halen, goud zorgt voor een warme sfeer.

5. Overweeg flits

Een flits gebruiken in de zon? Jazeker! Een invulflits kan donkere schaduwen weghalen die je vaak ziet bij fel licht. Gebruik een invulflits om donkere schaduwen op het gezicht van jouw onderwerp te verlichten of om het licht van een reflector te laten kaatsen bij slechte lichtomstandigheden. Een flits kan ook worden gebruikt om een betere onderwerp / achtergrondscheiding te creëren.

6. Controleer je instellingen

buitenportretten vereisen veel aandacht voor je instellingen. De meest populaire instelling voor buitenportretten is het gebruik van een groot diafragma om de achtergrond onscherp te maken terwijl het onderwerp vrij blijft, maar de instellingen kunnen variëren, afhankelijk van welke foto's je gaat maken en de lichtomstandigheden Als je een foto maakt met meerdere mensen in één compositie, wil je een kleiner diafragma gebruiken om ervoor te zorgen dat iedereen scherp is.

7. Kies zorgvuldig je locatie

Kies een locatie met veel natuurlijk licht en probeer een plek te vinden met veel visueel belang. Dit kan een drukke stedelijke scène betekenen of een veld met een oude, rustieke omheining. Vergeet niet om een plaats te kiezen, passend bij jouw onderwerp.

8. Compositie

Compositie is essentieel voor portretten. Het toevoegen van een interessante achtergrond- en voorgrondelementen kan helpen om diepte en interesse aan de composities te geven. Zoek naar leidende lijnen, interessante objecten, kleuren of texturen; helderblauwe lucht en groene velden. Verander je perspectief om nieuwe, dramatische composities te creëren. Zoek in stedelijke scènes naar interessante architectuur, texturen of beelden die je in je afbeeldingen kunt gebruiken.

9. Hou je achtergrond in de gaten

Hoewel het vanzelfsprekend lijkt is het belangrijk om de achtergrond in de gaten te houden. Zoek naar interessante achtergronden die geschikt zijn voor jouw onderwerp. Texturen zijn ook uitstekende achtergronden, denk aan oude gebouwen of interessante architectuur. Of gebruik een groot diafragma en plaats jouw onderwerp op enige afstand van de achtergrond om een onscherpe achtergrond te creëren.

10. Poseren

De meeste mensen weten niet hoe ze moeten poseren. Als je geen enkele hulp biedt, kun je eindigen met een verzameling geënsceneerde en ongemakkelijke foto's. Stel jouw onderwerpen op zijn of haar gemak en werk aan een leuke en ontspannen sfeer. Moedig jouw onderwerp aan en leer ermee te werken. Als een bepaalde houding niet werkt, forceer deze dan niet. Wees duidelijk in je verzoeken en vergeet niet om het leuk te houden.

Lees ook: Hoe je van zelfportretten een betere fotograaf wordt

Lees ook: Video: lezing van bruiloftsfotograaf Jerry Ghionis over poseren

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie