Een goede compositie: 3 tips

Franciëlle Rozendal 2580

De compositie van een opname is erg belangrijk. Dat kan de intentie in een opname van jou als fotograaf nog beter overbrengen. Als de opname je visie niet goed heeft benadrukt, dan ligt dat waarschijnlijk aan hoe het beeld is opgebouwd. Met de volgende drie tips, kun jij mensen laten inzien wat er met een goede compositie bedoeld wordt en zorgt dit er voor dat de opname een grotere impact heeft.

Compositie Tip 1: regel van derden

De regel van derden is een uitgangspunt voor het creëren van een betere compositie. Een welbekende compositieregel in de fotografie. Ken je het spel boterkaas en eieren? Die verticale en horizontale lijnen moet je inbeelden. Dat resulteert in vier snijpunten. Hierdoor oogt het gebalanceerder en maakt het de opname esthesisch meer aangenaam.

De meeste mensen kijken namelijk niet acuut naar het middelpunt van een opname. Je wilt ervoor zorgen dat het hoogtepunt (meestal het subject) van de opname één van deze vier snijpunten volgt. Het gekozen snijpunt hangt voornamelijk af van waar je de nadruk op wilt leggen en is dus meer een persoonlijke voorkeur. 

Compositie regel van derden

De meeste camera's beschikken wel over een functie die het grid zichtbaar maakt.

Je kunt natuurlijk ook van de regel afwijken en kijken welke effecten nog meer werken in verband met de Regel van Derden. Hier lees je een wat uitgebreidere uitleg en met duidelijke voorbeelden.

Compositie Tip 2: maak gebruik van kaders

Je kunt ook kaders inzetten om tot een betere compositie te komen. Alle opnames hebben van zichzelf al automatisch een kader, dat zijn de randen van de opname zelf. Maar je kunt ook gebruik maken van de omgeving en die gebruiken als aanvullend kader. Zo kun je ervoor zorgen dat er nog meer focus ligt op het subject. Maak bijvoorbeeld gebruik van de vormen rondom en leg het vandaaruit vast. Die vormen kun je met alles creëren. Wees creatief!

Een kader hoeft niet persé uit vier delen te bestaan. Je kunt ook werken met één of twee kanten. 

Compositie: gebruik van kaders

Een kader met twee kanten

Dit is bijvoorbeeld een opname met twee kaders, aan de rechter- en onderkant. Kijk wat er rondom het kader gebeurt. De extra kaders aan de rand van het beeld zorgen ervoor dat de nadruk op wat er zich binnen het kader bevind, word gelegd. Een kader resulteert in een extra effect door bijvoorbeeld bepaalde elementen te verbergen achter het kader of het kader anders te positioneren ten opzichte van de randen, waardoor het de opname een stuk interessanter maakt.

Compositie Tip 3: leidende lijnen

Een leidende lijn geeft de richting aan van de opname. Vanuit het beginpunt kom je bij het eindpunt.

Deze lijnen bevinden zich voornamelijk onderaan de opname en nemen je als het ware mee naar de top, dit kan daar ook van afwijken. Het maakt in principe niet uit waar de leidende lijn van afstamt, zolang het maar voor het nodige effect zorgt.

compositie

Bijna alle lijnen die in een opname zijn weergegeven kun je impliceren als leidende lijn. Het is eigenlijk heel eenvoudig, zorg er alleen voor dat je niet allerlei verschillende lijnen hebt die een andere richting indiceren, want dat maakt het voor de waarnemer verwarrend. Maak het dus duidelijk.

Conclusie

Wellicht heb je wat aan deze tips gehad en kun je aan de hand hiervan een nóg betere compositie creëren. Zelf ook nog tips betreffende een betere compositie? Laat het ons in de comments hieronder weten.