16 do's en don'ts bij het fotograferen van grote groepen

Renzo Gerritsen 17141

Bij een groepsfoto moet je op veel dingen letten. In dit artikel lees je waarop!

Do's:

1. Gebruik een statief en afstandsbediening

Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om zelf deel te nemen aan de groepsfoto. Een afstandsbediening is veel eenvoudiger dan wanneer je de zelfontspanner op je camera gebruikt, omdat je met een afstandsbediening meerdere beelden kunt maken. Je moet de camera dan wel instellen op de continu-opnamestand. Als je gebruik maakt van de timer loop je alleen maar heen en weer. 

2. Maak gebruik van een groothoek

Dit maakt het gemakkelijker om iedereen in de foto te plaatsen zonder dat dat je de camera ver weg hoeft te zetten. Hoe dichter je bij de groep komt, hoe gedetailleerder de gezichten zullen zijn.

3. Kies de juiste locatie

Er is al veel gaande met zoveel gezichten op de foto. Een enorm open landschap zoals een veld of een weiland zonder huizen of gebouwen op de achtergrond is perfect. Er zijn geen afleidingen zichtbaar in de achtergrond en het licht is overal gelijkmatig verdeeld. Bedenk van tevoren hoe het licht eruit ziet als je op de locatie naar keuze wilt fotograferen. Soms is het ook een extra toevoeging om de groep in een context te plaatsen, zoals een sportteam op het sportveld of wandelaars in de natuur.

 

4. Fotografeer 's avonds en in de schaduw.

Dit voorkomt dat de groep in de zon staat te kijken en met geknepen ogen naar de camera kijkt. Ook kun je schaduwen onder de ogen en neus hierdoor voorkomen. De avondzon net voor zonsondergang is zacht en geeft een warme tint, wat erg mooi is in een foto. Is er te weinig licht, dan kan je altijd nog gebruik maken van flitslicht.

5. Stel een juist diafragma in

Door het juist instellen van je diafragma krijg je de groep van voor tot achter en van links naar rechts scherp in beeld. Volledige scherpte krijg je vanaf f 8 waarvan f 11 vaak de gouden middenweg is.

6. Neem meerdere foto's.

Het risico bij het fotograferen van grote groepen is dat er meerdere mensen kunnen zijn die net met hun ogen knipperen en dus hun ogen dicht staan op de foto. Dat is natuurlijk geen gezicht. Wat te denken van kinderen die gekke bekken trekken op de foto? Neem daarom altijd meerdere foto's en controleer hier na afloop op om dit te voorkomen.

7. Laat iedereen effen kleuren dragen

Dit zorgt ervoor dat de aandacht naar de gezichten uit gaat en niet op de kleding. Het dragen van kleding met grote logo's en vetgedrukte strepen maakt de foto erg druk. 

8. Zorg ervoor dat iedereen goed zichtbaar is

Dit is een inkoppertje, maar je zal zien dat het vaak fout gaat; iemand die net even te ver naar links of naar rechts staat waardoor je die persoon niet volledig ziet. Wees je daar van bewust en controleer daarop, verplaats mensen wanneer nodig door zowel verbaal als nonverbaal aanwijzingen te geven.

9. Plaats familie bij elkaar

Doordat je families bij elkaar in de foto zit creëer je natuurlijk een echte familiefoto. Daarnaast haalt het de charme weg van een groepsfoto als je moet zoeken naar je broertje of zusje of naar je oom of tante. 

10. Vergeet niet om ook close-ups te maken!

Breng variatie en maak leuke of knuffelige close-ups per gezin als je toch bezig bent! 

Don'ts

1. Neem niet te lang de tijd en wees vrolijk!

Je verliest de aandacht en de controle als je zenuwachtig bent of er te lang over doet.. Niet iedereen houdt immers van familiefoto's en zullen snel de focus verliezen of stiekem uit beeld lopen. Wees niet bang om de leiding te nemen, communiceer duidelijk en blijf ontspannen. Als je ontspannen bent en plezier hebt, zal je groep dat ook zijn!

2. Schiet geen hoofden op de horizonlijn.

Herken je dat? Dat er bijvoorbeeld een boom uit je hoofd lijkt te groeien? Dit krijg je snel als je hoofden gelijk zet met de horizon. Je kunt dit voorkomen door mensen op de grond te laten zitten en meer van boven te schieten of draai het om en kies een laag standpunt. 

3. Laat een andere persoon met een camera niet over je schouder fotograferen

De mensen weten dan niet naar welke camera ze moeten kijken, wat resulteert in zwervende ogen op je foto's. Als iemand wil helpen kinderen te laten lachen, laat ze dan boven je staan of vlak naast je, zodat de onderwerpen in de richting van de camera kijken.

4. It's in the details

Een ketting die niet goed zit, een vies gezicht of een vies shirt, haar in het gezicht of een ongemakkelijke handplaatsing. Bepaal je compositie, zet de mensen op de juitse positie en doe een laatste check. Bekijk  ieder persoon afzonderlijk voordat je de opname maakt, maar probeer dit wel snel te doen!

5. Verspil geen tijd aan creativiteit bij grote groepen

Helaas neemt de aandachtsspanne in grote groepen af als je niet goed bent voorbereid en niet snel kunt overgaan tot de groepsfoto. Met een enorme familie is het doel om gewoon een foto te maken waarbij iedereen wordt gezien, een fatsoenlijke uitdrukking heeft en in de richting van de camera kijkt! Maak creatievere opnamen wanneer je kleinere groepen fotografeert, omdat je daar beter de tijd voor hebt. 

6. Voorkom schaduwen

Het doel is om zacht, gelijkmatig licht te vinden. Wanneer je veel schaduwen ziet, draai dan je groep in de richting van de zon. Veel schaduwen zorgen voor een te groot verschil in licht en maakt de foto druk. Gelijkmatig licht is in dit geval het beste.

Dit waren de do's en don'ts! Hou ze in gedachten en pas ze toe wanneer je een familie- of gezinsfoto gaat maken en je familie kan de foto met een gerust hart aan anderen laten zien. Heb jij zelf tips? Deel ze in de reacties!

Lees ook: De technische kant van groepsfoto’s
Lees ook: Tips voor een scherpe groepsfoto

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo