Horizon plaatsen in je foto

Horizon plaatsen in je foto

Fokelien Broekstra 1191
De horizon plaatsen, de een plaats de horizon hoog in de foto, met veel landschap ervoor, de ander plaats hem in het midden om een evenwicht te creëren en weer een ander plaatst hem onderin om het wolkenspel uit te lichten.

Horizon in het midden

Je hebt drie keuzes om de horizon te plaatsen. In het midden is vaak het eerste dat in je opkomt. Als jij je oma, die niet fotografeert, een camera in haar handen geeft, zet ze bij een landschapsfoto waarschijnlijk de horizon in het midden. Veel amateurs houden zich vast aan deze regel. Het evenwicht tussen lucht en grond is vaak stabiel. Maar de vraag is of dit altijd mooi is. Natuurlijk is het een keer leuk, maar continu dezelfde beelden gaat snel vervelen.

Foto: Justin Sinner

Spelen met de horizon

Heb jij weleens op het punt gestaan een landschap te fotograferen en dat de lucht veel interessanter was dan de grond? Geen probleem zet het landschap op 1/3 van onder en de lucht op de rest van de foto. Hierdoor leidt je de aandacht van de kijker naar de lucht en is het landschap een bijkomend detail. Andersom is dit ook het geval. Is de lucht bewolkt, saai of gewoon niet relevant in de foto? Kies er dan voor de horizon op 1/3 boven in de foto te plaatsen. Hierdoor heb je weinig lucht in je foto en gaat de aandacht vooral naar het landschap.

Foto: Lex Schulte

Helemaal afwijken

Is het landschap of de lucht echt heel interessant? Kies er dan voor om het landschap of de lucht op 1/8 van je foto te plaatsen. Dit is een extreem smal strookje waarmee je eigenlijk alleen aangeeft in wat voor omgeving je bent.

Foto: Johan Wolfard

Deel jouw landschapsfoto in de lezersgallery

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien