Tips voor bloemen fotografie

Redactie digifoto Starter 2198

Handige tips voor de mooiste bloemen fotografie.

Maak jij graag foto's van de natuur en van bloemen of zoek je juist naar wat inspiratie? Met deze handige tips kun je ervoor zorgen dat je nog beter slaagt met jouw bloemen fotografie.

Gebruik een snelle en close-up focuslens voor de mooiste bloemen fotografie

Een macrolens is een ideale optie, maar is niet noodzakelijk, tenzij je echt kleine bloemen fotografeert. Je krijgt prachtige resultaten met een 50 mm of 85 mm lens met een maximaal diafragma van f/ 1.4 of f/ 2.0 of vergelijkbaar. 

Let op de achtergrond

Het niet opmerken van de achtergrond is een fout die meestal de bloemen fotografie verpest. Een mooie bloem is niet genoeg, je moet hem combineren met een mooie achtergrond, zonder dat deze de foto overneemt.

Houd de achtergrond ver weg

De sleutel tot de beste bloemen fotografie, is om de bloem van de achtergrond te scheiden. De makkelijkste manier om dit te doen is om de achtergrond wazig en onscherp te houden. Probeer een hoek van de bloem te vinden waarvan de achtergrond zo ver mogelijk op afstand is. Probeer de camera dicht bij de grond te houden en zoek naar individuele bloemen zonder al te veel struiken om hen heen.

Speel met de kleuren

Als je foto bijna is wat je wilt, maar net nog niet helemaal, is het misschien een goed idee om een ​​beetje met de kleuren te spelen. Gebruik de schuifregelaars in Lightroom om de helderheid of tint van elke kleur op de foto te wijzigen. Dit is natuurlijk een kunst, omdat de minste fout de foto er kunstmatig uit kan laten zien. Speel net genoeg met de kleuren om de foto interessanter, maar nog steeds geloofwaardig te maken. 

Lees ook: 6 tips voor bloemen fotografie

Pas zwart-wit toe op je bloemen fotografie

Als het aanpassen van de kleuren niet werkt, probeer dan de foto zwart-wit te maken. In veel gevallen, als de bloem helder of wit is en de achtergrond juist donkerder, geeft zwart-wit een heel mooi effect aan de foto.

Gebruik de schaduw

De kans om te slagen met je bloemen fotografie wordt vertienvoudigd als je deze in de schaduw maakt in plaats van in direct zonlicht. Dit is een veel voorkomende fout. In de schaduw wordt het licht zachter en krijg je geen harde schaduwen, vervaagde kleuren en overbelichte delen van je foto. 

Werk met contrast

Een goede foto gaat over contrast. Bij de mooiste bloemen fotografie springt de bloem meestal uit de achtergrond. De laatste tip is om het kleurcontrast te benutten. Probeer een bloem te plukken die een kleur heeft die contrasteert met de achtergrond, de foto spreekt dan veel meer dan met een bloem met dezelfde kleur als de achtergrond.

Tags: bloemen fotografie, macrofotografie, bloemen

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie