Mooi portret met een mooi verhaal

Amy Schutte 1396
In principe vertelt iedere foto een verhaal. Ook een portret. Wat dat verhaal is, bepaal jij als fotograaf.

Als fotograaf kun je allerlei ‘technieken’ gebruiken om een verhaal te vertellen. De keuze van het onderwerp, de compositie, het licht, de nabewerking, etc. Hoe vertel je een verhaal met een portret?

Vind een verhaal om te vertellen

Wanneer je een verhalend portret van iemand wil maken, kun je het beste met een vooropgezet plan op pad gaan. Vind - van tevoren - het verhaal dat je over deze persoon wil vertellen met je foto(‘s). Bedenk wat het narratief moet zijn. Zorg dat je dit zelf helder voor de geest hebt. Nu is het zo dat een verhaal doorgaans een begin, midden en einde heeft. In één foto is dit lastig. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een serie, dan wordt dat al makkelijker. Maar je kunt het verhaal ook anders vertellen, eigenlijk een moment prikken in een groter verhaal dat je vastlegt in je foto. Door de manier waarop de foto gemaakt is, houding, omgeving, emotie, kan een kijker dat verhaal verder voor zichzelf invullen. En als dat steeds een ander verhaal is, is dat ook goed; als er maar een proces in gang wordt gezet met jouw foto. 
Als je het verhaal dat je wilt vertellen bepaald, hoef je niet te ingewikkeld te denken. Het verhaal kan ook gaan over wie iemand ís. Als iemands persoonlijk goed in een foto wordt gevangen, is dat ook een verhaal. 

Plannen 

Zoals bijna elke goede foto, is ook het maken van een portret met een verhaal een kwestie van goed plannen. Je zult waarschijnlijk een bepaalde locatie willen gebruiken, op een bepaald tijdstip. Onderzoek wat voor sfeer bij je foto past en ga daar naar op zoek. Als het goed is hoef je niet ver te zoeken, want je model zal je in de goede richting kunnen leiden. Het is dan aan jou om ervoor te zorgen dat de andere factoren op zijn plaats zijn. Iets ‘in scene’ zetten werkt meestal niet: een leraar die normaal met kinderen werkt voor een lege klas zetten ‘voor de foto’ gaat het moment niet overbrengen, net als in bijna alle gevallen. Leg je modellen goed uit wat je wil doen en waarom. Dan is het aan jou om de lichtomstandigheden naar je hand te zetten. 

In een goed portret focus je op ogen

Ook wanneer je een verhaal vertelt, of misschien juist dan, is dit belangrijk. Met ‘focus op ogen’ bedoelen we twee dingen. Allereerst is het bij portretfotografie belangrijk dat je scherpstelt op de ogen. Niet op wenkbrauwen, kruin of puntje van de neus, de ogen zijn het raam naar de ziel. En daar ligt ook direct het karakter van de persoon. Probeer een gezichtsuitdrukking te fotograferen die bij de persoon past. Zo vraag je niet iemand te glimlachen op een manier waarop de ogen niet meedoen, dat ziet er immers al snel geforceerd uit.

Werk samen met het model van je portret

Je onderwerp, of model zo je wil, is de kern van je portret. Betrek hem of haar bij het proces. Zorg dat ze zich vooral op hun gemak voelen. Ongemak zie je in foto’s, of eigenlijk voel je het. Geef af en toe aanwijzingen maar niet teveel, want dat kan ten koste gaan van de natuurlijke uitstraling van de foto. Neem ook de omgeving in je foto op, om je portret een verhaal te laten vertellen. Dat wil zeggen, als die omgeving bij de persoon past, zijn of haar verhaal vertelt. Je kunt fotograferen in de woning, of op de werkplek. Je kunt dan ook van geposeerde foto’s afwijken, en je portret meer als documentaire fotografie aanpakken.



 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy