Micro fotografie?
Micro fotografie heeft wel overeenkomsten met zijn collega, behalve vier overeenkomende letters. Beide maken sterke vergrotingen. Het is zelfs zo dat Nikon naar sommige macro objectieven refereert als micro objectieven. Om het verwarrend te maken.
Macro fotografie
Macrofotografie is in principe het fotograferen van kleine dingen. De bedoeling is om details van dat ‘kleine ding’ zo groot mogelijk af te beelden. Een echte macrolens kan 1:1 afbeeldingen maken: het onderwerp is daadwerkelijk zo groot als op het signaal naar de sensor. Wanneer het beeld op sensor (of film, bij analoog) groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie. Is de sensor kleiner, dan spreken we officieel van close up.
Micro fotografie
Wanneer een onderwerp groter in beeld wordt gebracht dan het daadwerkelijke is, spreken we van micro fotografie. Wanneer een onderwerp bijvoorbeeld 3 keer groter wordt weergegeven, is er sprake van een vergroting van 3:1. Er zijn wel foto’s met een vergrotingsfactor van 20:1 Micro fotografie zien we veel terug bij het fotograferen van insecten, denk hierbij aan foto´s van de ogen van een vlieg of de behaarde benen van een spin.
Hoe maak je een micro foto?
Er zijn objectieven met een vergrotingsfactor van meer dan één, maar niet elk merk heeft die beschikbaar. Een andere oplossing is om gebruik te maken van tussenringen. Deze ringen plaats je tussen je camera en het objectief, waarmee de minimale scherpstelafstand wordt verkleind. Nadeel is dat met een tussenring de hoeveelheid licht dat op de sensor valt afneemt. Bovendien kun je niet altijd meer gebruik maken van de autofocus. Een andere optie is gebruik maken van zogenaamde close-up filters (ook wel voorzetlenzen genoemd). Deze filters kunnen los of in meervoud worden gebruikt, waarbij je er meerdere op elkaar schroeft en ze elkaar versterken. Vaak verlies je daarbij wel veel licht.
Microscoop
Om een hele sterke vergrotingsfactor te krijgen, zoals eerdergenoemde 20:1, heb je een microscoop nodig. Aangezien je die vaak niet in de kast hebt staan, is deze vorm van micro fotografie wat minder toegankelijk. Je zult je camera op een microscoop moeten aansluiten, maar dan kun je wel bizarre vergrotingen maken. Denk aan kleine insectjes, zeep bubbeltjes of een druppeltje bloed. Over abstractie gesproken!
- Lees ook: Macrofotografie zonder macro objectief?