Macrofotografie? Laat je macrolens thuis!
Om een geweldige macro-opname te maken is het een goed idee om je onderwerp te onderzoeken. Wanneer je vlinders of kikkers wilt fotograferen moet je wel weten waar je die kunt vinden, wanneer ze aanwezig en actief zijn en hoe voorzichtig je moet zijn om deze insecten en amfibieen te benaderen. Voor wilde bloemen moet je weten welke soort je wilt fotograferen, waar je ze kunt vinden en wanneer ze bloeien. Daarnaast is de insteek van je foto belangrijk. Wil je het simpelweg vastleggen of er een waar kunstwerk van maken, een detailshot maken of een overzichtsfoto? Dit zijn de belangrijkste overwegingen bij het maken van een macrofoto.
Qua apparatuur zijn er andere dingen belangrijk. Al je lenzen van een groothoeklens tot supertelelens, accessoires zoals tussenringen of een specifieke macrolens kunnen deel uitmaken van je macro-apparatuur. Per lens krijg je verschillende effecten, perspectieven en een wisselende scherptediepte. De keuze van jouw lens is ontzettend belangrijk en bepaalt de feel van je foto.
Vaak gebruik je een telezoomobjectief om niet te dichtbij je onderwerp te komen, maar om hem toch dichtbij in beeld te kunnen brengen. Het nadeel van sommige telezoomobjectieven is de focus, die is soms te beperkt bij macrofotografie. Een macrolens is daarom de meest voor de hand liggende lens, maar je zal zien dat je foto's op elkaar gaan lijken.
Veel mensen kiezen daarom ook voor een groothoeklens, een lens die je niet meteen zou kiezen bij macrofotografie. Een groothoeklens heeft het voordeel dat je een kleine scherptediepte hebt terwijl je toch dichtbij je onderwerp kunt komen. Je kunt ook meer doen met je voorgrond en meer van de omgeving vastleggen terwijl je toch de focus kunt leggen op je onderwerp.
Laat je dus niet beperken door een macrolens en kies ook eens voor een groothoeklens voor een nieuw perspectief!
Lees ook: groothoeklens gebruiken voor macrofotografie
Bekijk hier de mooiste macrofoto van Knoeri Fast uit onze Gallery.