Macrofotografie door de ogen van Alberto Ghizzi
Als macrofotograaf kom je dichtbij je fotografie-onderwerp. De kleinste haartjes van insecten kun je bijna tellen. Ook de reflecties in kleine waterdruppels openen een nieuwe wereld voor de kijker. In deze video zie je hoe fotograaf Alberto Ghizzi prachtige macrofoto's maakt!
Tips
Wil jij je ook in macrofotografie verdiepen? Gebruik de onderstaande, korte tips om jezelf verder te ontwikkelen.
Tip 1: begrijp scherptediepte
Met scherptediepte bepaal je wat scherp en onscherp in beeld komt. Bij weinig scherptediepte is de achtergrond wazig, terwijl bij vel scherptediepte zowel de voor- als achtergrond scherp in beeld komen. Je kunt op verschillende manieren een wazige achtergrond krijgen. Ook door het diafragmagetal, de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond of de afstand van je camera kun je scherptediepte beïnvloeden.
Lees meer over hoe je scherptediepte onder controle krijgt
Tip 2: Ken de focale lengte van je lens
De focale lengte staat ook wel bekend als de brandpuntafstand. Dit is het punt waarop de lichtstralen via de lens samenkomen op de sensor, het zogeheten convergentiepunt. De afstand tot je onderwerp is hierbij belangrijk. Wanneer je een zoomlens gebruikt, kun je uit meerdere brandpuntafstanden kiezen, terwijl je met een primelens maar één focale lengte hebt. Wanneer je de brandpuntafstand(en) kent, weet je precies vanaf welke afstand je kunt fotograferen. Zo hoef je niet hierover het hoofd te breken tijdens het fotograferen.
Lees ook meer over de brandpuntafstand
Tip 3: Stabiliseer je fotografie-onderwerp
Wanneer je foto’s maakt, ben je waarschijnlijk gefocust op het stilhouden van de camera. Maar wanneer je mooie bloemen fotografeert met flink wat wind, is de kans op bewegingsonscherpte groot. Probeer je onderwerp te stabiliseren met je hand of kies een fotografieplek uit waar je het minste last hebt van de wind.