Een ster effect maken zonder gebruik van Photoshop of filters?

Christel  de Wolff 2068

Je hebt vast wel eens een mooie nacht- of avondfoto gezien. Misschien is het je niet bewust opgevallen, maar één van de redenen waarom avondfotografie er altijd zo gezellig uit ziet is omdat straatlantarens vaak van die mooie sterren geven. Als je denkt dat je daar dure filters of uren in de nabewerking voor nodig hebt, heb je het mis. Het is eigenlijk heel simpel te realiseren!

Een stereffect is makkelijk te maken, zolang je een lichtbron in je beeld hebt. Dit kan een straatlantaarn, een licht op een podium of een simpele zaklamp zijn. In mijn voorbeeld is het de zaklamp van mijn telefoon. Het tweede wat je moet doen is spelen met je diafragma. Zet je camera op manueel of ten minste op een stand waarop je zelf je diafragma kunt geinstellen (Diafragmaprioriteit, vaak aangeduid met de A van het Engelse woord Aperture) en knijp je diafragma dicht tot rond de f/16 of zelfs nog kleiner.

Het effect hiervan zal zijn er veel scherpte in je beeld is zowel op de voor- als op de achtergrond, wat erg goed werkt bij (stads)landschappen. Maar wanneer je naar een lichtbron richt zal je ook zien dat deze een mooie ster krijgt. De vorm van de ster kun je beïnvloeden door het diafragma iets groter of kleiner te maken, naar gelang jouw voorkeur. Ook de hoeveelheid diafragmabladen van jouw objectief hebben invloed op de sterren.

Foto gemaakt met 50mm op Nikon Z 6 met een diafragma van f/1.4Foto gemaakt met 50mm op Nikon Z 6 met een diafragma van f/16

Let wel op dat hoe kleiner je je diafragma maakt, hoe meer je moet compenseren met je ISO en sluitertijd. Er kan immers nog maar erg weinig licht op de sensor vallen met onderbelichte foto’s als gevolg.

Het effect werkt het beste bij zaklampen, straatlantaarns en andere kleine lichtbronnen zoals kerstverlichting en kaarsen. Grotere lichtbronnen zoals tl-bakken en diffuuslicht werkt niet.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel