Leren: wat is beeldstabilisatie

Leren: wat is beeldstabilisatie

Aäron Nasarany 1955
Als je net begint met fotografie, dan wordt je overspoeld met termen en afkortingen die je tegenkomt op de camera en de lens. In dit artikel behandelen we beeldstabilisatie.

Beeldstabilisatie

Het woord zegt het al: stabilisatie van het beeld. Door moderne technieken kan de lens zelf beeldstabilisatie toepassen zonder dat je hiervoor een hulpmiddel nodig hebt. Beeldstabilisatie kan op verschillende manieren worden aangegeven op de camera. De meest voorkomende afkortingen zijn:

  • IS (Image Stabilization),
  • VR (Vibration Reduction),
  • OS (Optical Stabilization) 
  • VC (Vibration Compensation).

Hoe werkt beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie werkt met sensoren. De sensoren in de lens detecteren bewegingen. Vervolgens geven die sensoren een signaal aan de optische elementen die ervoor zorgen dat het beeld wordt gestabiliseerd. De beeldstabilisatie is hierdoor jouw bewegingen aan het corrigeren, soms gaat hij hier ook mee door als jij je camera op een statief hebt geplaatst. Zorg er daarom voor dat je de beeldstabilisatie uitzet als jij je camera op statief plaatst. 

Beeldstabilisatie in de fotografiewereld

Het is haast onmogelijk om met een lange sluitertijd haarscherpe foto’s te maken vanuit de hand. Sommige lenzen hebben geen ingebouwde stabilisatie waardoor je beter gebruik kunt maken van een statief. Het is niet altijd noodzakelijk om lenzen te kopen met beeldstabilisatie. Dat is compleet afhankelijk van het soort onderwerp dat je wilt gaan fotograferen. Landschapsfotografen die met een statief en een remote trigger op pad gaan om de mooiste landschappen te fotograferen hebben geen baat bij lenzen met beeldstabilisatie. Beeldstabilisatie is vooral een uitkomst voor fotografen die vanuit de hand fotograferen. 

Prijzen

Lenzen met beeldstabilisatie zijn over het algemeen duurder dan lenzen zonder beeldstabilisatie. Dit heeft te maken met de constructie van de lens. Dit zie je ook bij primelezen en telelenzen. In een primelens zitten minder onderdelen, hierdoor zijn de lenzen vaak iets goedkoper dan een zoomlens. 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron