Leren: sterfilter nabootsen

Leren: sterfilter nabootsen

Fokelien Broekstra 972

Er bestaan speciale sterfilters die er voor zorgen dat lichten sterren worden. Maar mocht je nou geen zin hebben om hier een speciaal filter voor te kopen, dan kun je het ook heel simpel nabootsen met je camera.

Klein diafragma

Ten eerst is het belangrijk om een zo klein mogelijk diafragma te gebruiken. Denk aan f/16 of f/22. Hierdoor word er niet zo veel licht doorgelaten omdat het diafragma bijna helemaal gesloten is. Het licht moet zich hierdoor echt naar binnen persen. Dit geeft een stereffect van het licht.

Foto: Maurice Vroegrijk

Lenskeuze

Zorg er voor dat je in ieder geval geen telelens gebruikt. Een telelens kan er voor zorgen dat het eindresultaat geen stervorm krijgt omdat het diafragma niet dicht genoeg is. Maak daarom gebruik van een groothoeklens of een compactcamera, dit geeft het beste resultaat.

Donker gedeelte

Om het gewenste effect te krijgen is het belangrijk dat de lichtbron een donker vlak in zijn buurt heeft. Denk hierbij aan een donkere lucht, bladeren van een boom, een dak etc. Als je last hebt van een felle lucht als achtergrond, dan kun je gebruik maken van een grijsverloopfilter of door gebruik te maken van het fotograferen in HDR.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien