EV-compensatie eenvoudig in gebruik

Leer alles over belichtingscompensatie en maak nog betere foto's

Remco Stunnenberg 1274
Dit klinkt wellicht een beetje gek, maar je camera wil dat je middelmatige foto’s neemt. Anders gesteld, de lichtmeter van de camera is zo ingesteld dat een gemiddelde foto altijd 18 procent grijs gereflecteerd licht bevat.

De mogelijkheid om een belichtingscompensatie in te stellen, is één van de eenvoudigste methoden om een creatieve invloed uit te oefenen op een foto en betere resultaten te bereiken.

Een must

Hoe leg je heldere scènes zoals een sneeuwveld of close-ups van juist heel donkere onderwerpen zoals bijvoorbeeld een zwarte kat goed vast? Om dat goed te doen, is kennis van belichtingscompensatie (EV-compensatie) een must. Ga je daar niet goed mee om, dan wordt zowel een wit sneeuwveld als een zwarte kat  “vies grijs” weergegeven.

Geen nood

Maar geen nood. In de bijgevoegde video laat landschapsfotograaf Brenda Petrella je zien hoe eenvoudig het is om je EV-compensatie te gebruiken, zodat zowel witte als donkere scènes mooi en waarheidsgetrouw worden belicht. De video duurt vijftien minuten maar dat zouden wel eens vijftien heel belangrijke minuten kunnen zijn op jouw pad richting (nog) betere foto’s.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco