Je nieuwe camera, deel 1
Je hebt je nieuwe camera binnen, maar wat is nou wijsheid? Meteen een dag eropuit trekken, want al doende leert men? Maar dan loop je het risico op mislukte foto’s, omdat bepaalde instellingen niet goed stonden. Of kun je juist beter thuis beginnen, en nog even wachten met dagjes weg en eerst je camera leren kennen?
Leer je camera kennen: hou het simpel
Met een goede, simpele test shoot kun je in één keer veel verschillende basisfuncties van je camera ontdekken. Natuurlijk zijn er verschillende manieren om dit te doen, maar als je net een nieuwe camera binnen hebt zou je dit kunnen proberen.
- Kies een simpel, stilstaand onderwerp uit. Denk aan een plant in de tuin (op een windstille dag) of een voorwerp in huis
- Zorg dat het onderwerp niet te klein is. Afhankelijk van de brandpuntsafstand van je objectief moet het een goed deel van het kader kunnen beslaan.
- Probeer het onderwerp niet te dicht tegen een achtergrond te zetten.
- Zorg dat het licht niet te hard is, dus de contrasten niet al te groot. Een bewolkte dag of binnen in de buurt van een raam zijn bijvoorbeeld prima
Scherp
Probeer nu een foto te maken waarbij je onderwerp haarscherp is, en bij voorkeur de achtergrond zacht (dat is een stuk gemakkelijker als het onderwerp niet te dicht bij de achtergrond staat). Om een scherpe foto te maken, zul je de autofocus modus van je camera moeten controleren, de scherpstelpunten en de juiste belichtingsinstellingen moeten kiezen.
Belichtingsinstellingen
De belichtingsdriehoek is enorm belangrijk, en dragen bij aan een scherpe foto. De diafragmaopening bepaalt bijvoorbeeld de scherptediepte; hoeveel van je foto is scherp. De sluitertijd zorgt ervoor dat je geen ‘camera shake’ te zien krijgt, en dat zelfs een bewegend onderwerp in beeld bevroren kan worden. Daarbij zorgt de juiste ISO ervoor dat er geen ruis in de foto verschijnt. In sommige gevallen kan (veel) ruis er namelijk voor zorgen dat je foto onscherp lijkt.
Als het goed is, zul je hierbij tenminste de een flink aantal functies van je camera moeten gebruiken. Probeer voor deze oefening uit de hand te fotograferen.
In het vervolg op dit artikel leggen gaan we verder in op de functies voor scherpstellen en belichting, en leggen we uit waarom die zo belangrijk zijn. Zo leer je je camera langzaamaan steeds beter kennen!