Hoe zit het met brandpuntsafstand

Redactie digifoto Starter 3029
Objectieven, ook wel lenzen genoemd, komen in allerlei verschillende soorten en maten. Eén van de belangrijkste eigenschappen om te bepalen welk objectief geschikt is voor jou, is de brandpuntsafstand.

brandpuntsafstand, cropfactor, fullframe

Zoom of prime

De meeste camera’s komen met een kitobjectief, vaak met een brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 18-55 mm. Wanneer de brandpuntsafstand met twee getallen wordt aangegeven, heb je te maken met een zoomobjectief. Je kunt hiermee in- en uitzoomen, en zo de kijkhoek veranderen. Er zijn ook objectieven met één vaste brandpuntsafstand, prime objectieven of prime lenzen genoemd. Deze kunnen niet in- of uitzoomen en hebben dus altijd dezelfde kijkhoek. Kort gezegd: kun je met een lens in- en uitzoomen, dan is het een zoomlens. Kan dit niet, dan is het een primelens.

Wat is brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand van een objectief is de afstand (in millimeters) tussen het midden van je objectief en je sensor. Objectieven met een grotere brandpuntsafstand zijn dan ook langer, en worden ook wel lange lenzen genoemd. In principe is het niet zo belangrijk hoe het getal van de brandpuntsafstand tot stand komt, zolang je maar weet wat voor beeld je creëert met een bepaalde brandpuntsafstand.

  • 10 t/m 24 mm: groothoeklens, veel in beeld, meer dan wij met onze ogen zien. Onderwerpen lijken kleiner
  • 24 t/m 70 mm: standaardlens normaal beeld, rond 50 mm zie je het beeld zoals wij dat met onze ogen zien
  • 70-200 mm: telelens, weinig in beeld: kleinere kijkhoek dan wij met onze ogen zien
  • Langer dan 200 mm: supertelelens. Zeer weinig in beeld, het onderwerp wordt ‘uitvergroot’

Hierbij is één belangrijke opmerking te maken: het maakt hierbij uit of je een fullframe camera hebt of een camera met cropfactor.

Cropfactor en brandpuntsafstand

De cropfactor is een term die aangeeft dat een sensor kleiner is dan het daadwerkelijke equivalent van een 35mm film. Dat wil zeggen dat de sensor van een fullframe camera daadwerkelijk net zo groot is als een negatief, namelijk 36 x 24 mm. Een camera met een cropfactor is daar een gedeelte van (die 35mm is als het ware ‘gecropped’, uitgesneden). Hoeveel er wegvalt  is verschillend per merk en model. Het meest voorkomend zijn APS-C sensoren, die zowel in DSLR’s, systeem- als compactcamera’s te vinden zijn:

  • Canon niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.6
  • Nikon niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.5 (de Nikon 1 systeemcamera’s hebben x2.7)
  • Sony niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.5

Met een fullframe camera van dezelfde brandpuntsafstand krijg je dus letterlijk iets meer in beeld te zien dan bij dezelfde brandpuntsafstand op een camera met cropfactor. Wil je weten of jouw camera een cropfactor heeft? Zoek dan even in de handleiding (sensor) of google het.

brandpuntsafstand, cropfactor, fullframe

Welke kies je?

Welke brandpuntsafstand geschikt is voor jouw fotografie is sterk afhankelijk van wat je wil fotograferen. Bij sport of wildlife kun je vaak niet zo gemakkelijk dichtbij komen, dus een teleobjectief (langere brandpuntsafstand) is dan fijn. Ga je landschappen fotograferen? Dan wil je vaak zoveel mogelijk in beeld hebben en een kleinere brandpuntsafstand kiezen.

 

  • Lees ook: Kies het juiste objectief
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie