Waarom een statief gebruiken?

Redactie digifoto Starter 923
Statieven kunnen je enorm helpen met je fotografie. Zo kan een statief bijvoorbeeld zorgen voor stabiliteit en scherpere foto's.

Een statief kan je enorm helpen met je fotografie. Er zijn heel veel verschillende statieven verkrijgbaar in allerlei vormen en maten, van klein naar heel groot. Statieven zijn beschikbaar voor ieder budget en zijn verkrijgbaar in materialen van aluminium tot koolstofvezel.

Met de hoge ISO-functionaliteit en de snellere sluitertijdmogelijkheden van moderne camera's, vraag je je misschien af waarom een statief nodig is. Statieven kunnen een veelzijdige en nuttige ondersteuning zijn. Mocht je nog geen statief bezitten en overwegen er eentje aan te schaffen; hier zes redenen waarom een ​​statief nuttig kan zijn.

Beter fotograferen met lange sluitertijd 

Met een statief kun je foto’s maken door een langere sluitertijd van enkele seconden te gebruiken. Hierdoor verlaag je het risico op beweging. Tijdens het maken van een foto met lange sluitertijd zal het gebruik van een statief veel meer licht toelaten dan wanneer je de foto met alleen de hand zou maken. Op deze manier kan je ook beweging vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan beweging in wolkenformaties of lichtpaden.

Betere stabiliteit met statief

Een van de redenen om een ​​statief te gebruiken, is dat het stabiliteit biedt aan de camera. Het vermijdt camerabewegingen door de gebruiker, vooral in die situaties waar langere sluitertijden nodig zijn. Als je iets fotografeert zoals de zonsondergang, sterrennacht, vuurwerk of de maan, hebt je stabiliteit nodig.

Een statief kan ook voordelig zijn bij extreme weersomstandigheden zoals zware wind. Door de camera op een statief te plaatsen, kunt u een stabielere foto maken, omdat het statief nodige stabiliteit biedt in stormachtige omstandigheden.

Scherpere afbeeldingen door statief

Statieven zijn heel handig voor het maken van scherpere foto's. Een van de grootste fouten die fotografen maken bij het fotograferen bij weinig licht, is dat ze te veel opname proberen te maken zonder statief en eindigen met wazige foto's.

Als je een statief gebruikt bij het fotograferen, moet je de tijd nemen om een ​​opname te maken en krijg je vervolgens meer tijd om de foto samen te stellen. De extra tijd die je besteedt aan het klaarmaken van je statief kan juist een investering zijn, omdat je je hierdoor meer kunt focussen op de beeldvorming. Dit kan zorgen voor betere foto's.

Of een statief voor jou geschikt is, hangt af van het soort foto’s dat je maakt. Als je graag foto's van landschappen en architectuur maakt, is een statief een must-have accessoire.

Kortom, statieven zijn een prachtige aanvulling op je camera-apparatuur en moeten in je voordeel worden gebruikt bij weinig licht en bij het fotograferen van foto’s met langere sluitertijd.

Lees ook: altijd stabiel; alles over een statief

Tags: statief, statief fotografie, statieven

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie