Je eerste camera, wat nu?
Je was al enthousiast aan het fotograferen met je mobiele telefoon, hebt je verdiept in verschillende camerasystemen, merken en modellen en hebt nu je eerste ‘echte’ camera aangeschaft. De handleiding is wat lastig doorkomen, maar dat wijst zich vast vanzelf. Alleen heb je tot nu toe nog niet echt foto’s gemaakt waar je enorm enthousiast over bent. Geen zorgen, we helpen je op weg zodat je met volle teugen kunt gaan genieten van je camera.
Ga online
De handleiding is natuurlijk een handig hulpmiddel om erachter te komen wat alle knopjes nu eigenlijk doen. Maar vaak kom je dan nog steeds termen tegen die je misschien niets zeggen. Belichtingscompensatie? Backbutton focus? Draai het om, en bedenk wat je wil weten. Wil je bijvoorbeeld een waterval fotograferen, op een manier waarop het water één witte waas wordt? Google dit, met het cameramodel en instellingen. Vaak krijg je een veel duidelijkere, stap-voor-stap uitleg over hoe je dit doet, en ook wat je nu precies aan het doen bent (fotograferen met lange sluitertijd, in het geval van de waterval). Ook YouTube is een enorme bron aan informatie, en inspiratie. Kijk welk kanaal je aanspreekt en bekijk af en toe eens een video. Zo bouw je je kennis langzaam op.
Neem je nieuwe camera altijd mee
Het is lastig om je deze gewoonte aan te leren, zeker als je in het begin misschien nog heel voorzichtig bent met je nieuwe, dure camera. Maar zonder camera kun je geen foto’s maken, en hoe vaak gebeurt het niet dat je denkt: had ik nu maar een camera? Koop een fijne cameratas e neem je camera overal mee naartoe. Zelfs op de weg naar het werk kun je mooie foto’s maken. Oefening baart kunst, en dat geldt dubbel en dwars voor fotografie. Na een poosje ga je de instellingen op je camera begrijpen en kun je ze vliegensvlug vinden. Maar dan moet je het wel regelmatig doen.
Volg een cursus
Een cursus of workshop volgen is natuurlijk ook een goed idee. Je moet hier, over het algemeen, wel voor betalen maar het kan echt de moeite waard zijn. Vaak krijg je concrete opdrachten, soms ook huiswerk. Zo heb je een stok achter de deur om echt aan het werk te gaan. Bovendien ontmoet je andere fotografen, die waarschijnlijk ook net zijn begonnen. Zo kun je elkaar ook nog eens helpen, of eens samen op pad gaan om te fotograferen. Je zou ook lid kunnen worden van een fotografieclub, maar dan kun je het beste wel aangeven dat je een beginner bent. Anders voel je je alsnog verloren.
Houd plezier
Oefen op onderwerpen dicht bij huis. Vrienden en familie zullen eraan moeten geloven, net als je huisdieren en de planten in huis en tuin. Zoek een onderwerp waar jij echt enthousiast over bent, ook als het niet over fotografie gaat. Houd het leuk en wees niet te streng voor jezelf. Het heeft (nog) geen zin om jouw foto’s te vergelijken met die uit tijdschriften of National Geographic magazines. Die fotografen zijn al vele jaren bezig. Probeer stap voor stap verder te komen, en voor je het weet ga je verschil zien tussen je nieuwe foto’s en de foto’s die je op de eerste dagen met je nieuwe camera maakte.