Het juiste fotopapier kiezen

Het juiste fotopapier kiezen

Fokelien Broekstra 1802
Het is lastig kiezen tussen al die verschillende fotopapiermerken, soorten en maten. Het papier dat je moet kiezen is helemaal afhankelijk van het onderwerp dat je gefotografeerd hebt. Lees hier meer over de verschillende papiersoorten.

Standaard printpapier

Je hebt vast weleens een foto geprint op normaal papier. Je hebt vast gezien dat je foto vlak, krijtachtig en levenloos werd. Vaak worden zelfs de kleuren van de foto helemaal vertekend en de schaduwen komen te donker uit. Je kan op normaal papier prima een testfoto printen, maar om hem echt op te kunnen hangen is de foto zwaar onder de maat. 

Fotopapier

Fotopapier is ontwikkeld voor laser- en Inkjet printers. Het papier is een stuk dikker dan het reguliere papier waardoor het minder snel kreukeld als het net uit de printer komt. daarnaast komen de details van je foto een stuk beter uit op fotopapier. Maar moet je fotopapier hebben met structuur of toch juist glanzend?

Fotopapier met structuur

Als je kiest voor het fotopapier met structuur, dan kun je hier het best ‘zachte’ onderwerpen afdrukken. Dit zijn bijvoorbeeld bloemen, landschappen, watervallen en dieren. Het papier is geschikt voor de meer ‘artistieke’ afdrukken en daarnaast is de papiersoort erg geschikt voor zwart wit.

Glanzend fotopapier

Glanzend fotopapier is geschikt voor portretten, stadsfoto’s, reisfoto’s en natuurfoto’s. In deze foto’s zitten vaak veel fijne details, deze worden op glanzend papier goed weergegeven. De kleuren komen daarnaast levendiger uit op het fotopapier. De foto’s worden hierdoor extra helder en scherp.

Welk fotopapier gebruik jij?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien