Formatteren is eigenlijk niets minder dan de kaart helemaal wissen.

Het hoe en waarom van formatteren

Redactie digifoto Starter 18094
Als je je geheugenkaart echt wil leegmaken, of je koopt een nieuwe, dan kun je deze geheugenkaart het beste formatteren. Wat is dat eigenlijk?

Verschil wissen en formatteren

Formatteren is eigenlijk niets minder dan de kaart helemaal wissen. Toch zit er een verschil met handmatig wissen van de foto’s en de SD kaart formatteren. Wanneer je je foto’s naar de prullenbak verwijdert of ‘wis alle’ selecteert, wordt de ruimte die de foto inneemt op het kaartje vrijgeven, zodat er weer een nieuwe foto overheen opgeslagen kan worden. De foto's worden dus niet echt verwijderd. De ruimte wordt weer beschikbaar gesteld aan de camera om een nieuwe foto overheen op te slaan. Je kunt de gewiste foto's niet meer zien of terughalen, maar de ruimte op het kaartjes is nog wel bezet. Dit kan problemen geven als je de geheugenkaart ook in een andere camera gebruikt. Deze camera herkent de overschrijfbare ruimte misschien niet, waardoor hij denkt dat er veel minder ruimte beschikbaar is op de kaart. Bovendien blijven de mapjes, die je camera zlf na elke 1000 foto’s aanmaakt, bestaan. Of ze nu leeg zijn of niet.

Definitief weg

Wanneer je je geheugenkaart formatteert, is wel alles weg. De gehele ruimte die er oorspronkelijk op de kaart was, komt weer beschikbaar. En alles wat er op stond, is definitief weg. Het is dus een goed idee om eerst een backup te maken, voor je gaat formatteren. Heb je per ongeluk je kaart geformatteerd terwijl er een foto op stond die je graag nog had willen hebben? Dan is er nog niet onmiddellijk reden voor paniek, want vaak kun je deze nog terughalen met recovery software. Maak dan geen nieuwe foto’s meer op het kaartje, want elke foto die je maakt, maakt de kans op definitief verlies groter. Overigens bestaat het formatteren uit een aantal handelingen, dus het gebeurt niet zo snel ‘per ongeluk’.

 

 

Foutmeldingen

Je kunt de SD kaarten ook formatteren vanuit de computer, Toch wordt aangeraden om dit in je camera te doen, omdat het formatteren met de computer foutmeldingen op je kaart kan opleveren. Ook wordt aangeraden om, wanneer je je foto’s naar een computer of harde schijf kopieert, niet te ‘knippen en plakken’, maar te ‘kopiëren’. Wanneer je klaar bent, wis je de foto’s die je niet meer nodig hebt door de kaart te formatteren in je camera. Dat zou foutmeldingen en problemen met de kaart voorkomen.

Formatteren voor gebruik

Ook een hele nieuwe geheugenkaart kun je, voor gebruik, het beste formatteren met je camera. Zo weet je zeker dat de bestandsindeling overeenkomt met die van je camera. Sommige fotografen verkiezen het gebruik van meerdere kleine SD kaarten boven één grote, omdat het eventuele verlies bij beschadiging minder is. Neem ook altijd even de tijd om je kaart te ontkoppelen van je computer voordat je ‘m verwijdert.  Dit is belangrijk omdat jij misschien wel denkt dat de computer klaar is met communiceren met de kaart, maar dat er op de achtergrond toch nog een lees/schrijfproces bezig kan zijn. Correct loskoppelen laat de computer weten dat de communicatie nu moet stoppen, zodat je de kaart veilig kunt verwijderen. In Windows heb je rechtsonder in het beeldscherm een icoon voor het veilig verwijderen van USB media. Op een Mac kun je de ‘eject’ knop gebruiken die op het toetsenbord zit

Formatteer dus je nieuwe SD kaart voordat je ermee aan de slag gaat. Formatteer tussendoor, waar dat kan, ook om de ruimte weer vrij te maken. Bescherm SD kaarten door ze te bewaren in de bijgeleverde plastic hoesjes en behandel ze voorzichtig. Ze kunnen kapot. Zélfs de dure!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie