Handige tips voor de beginnende reisfotograaf

Redactie digifoto Starter 1475
Met populaire sociale media zoals Instagram en TikTok wordt beeldcontent alsmaar belangrijker. Wanneer je als fotograaf je content wil delen, is Instagram het ideale medium. 

TikTok en Instagram worden veel gebruikt door fotografen, waarbij Instagram voor fotografen nog het populairste is. Dit sociale kanaal wordt veelvuldig gebruikt door reisfotografen om de mooiste plaatjes van over de hele wereld te delen. Wil je ook starten met reisfotografie, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? In dit artikel lees je enkele tips voor de beginnende reisfotograaf waarmee je direct kunt beginnen.

Zorg dat je goed voorbereid bent

De eerste tip ligt wellicht enorm voor de hand, maar wordt alsnog vaak vergeten door reisfotografen: zorg voor de juiste voorbereiding. Dat kan van alles betekenen: lees je in over het land, verdiep je in de cultuur van het land van bestemming en ontdek waar je allemaal naartoe zou willen. Kijk ook eens naar wat voor gear je mee moet nemen naar zo’n bestemming en welke lenzen wel of niet nodig zijn.

Heb je nog geen idee waar je zou willen fotograferen? Er zijn door de jaren heen heel wat prachtige reismagazines gemaakt. Neem een of meerdere proefabonnementen op een van die bladen, zoals de Lonely Planet, en je zal verrast worden door een papieren archief aan kleurrijke bestemmingen. Wedden dat je daar een bestemming uit kunt kiezen? Uiteraard kun je ook ‘gewoon’ in Nederland beginnen. Nederland kent talloze mooie plekjes voor reisfotografie.

Ga volledig maar met lichte bepakking op reis

Voor reisfotografie is het een noodzaak om de juiste camera te kiezen. Uiteraard kun je met je smartphone een aantal toffe kiekjes maken, maar voor het echte werk is een camera van groot belang. Een goede camera is heel persoonlijk: de één zweert bij Canon terwijl de ander liever met Nikon werkt. Nikon is een merk dat voor beginners altijd een aanrader is. De camera’s van dit merk zijn relatief voordelig en maken goede beelden. Daar kun je als beginnend reisfotograaf zeker mee op pad.

Kijk niet alleen naar de camerabody, maar ook zeker naar de lenzen. Let hierbij op wat voor foto’s je zou willen maken. Ben je van plan om vooral foto’s van het landschap te maken, zoals de bergen of de kust? Ga dan voor een zogeheten wide angle lens waarmee je een groot deel van het landschap om je heen vast kunt leggen. Het kan ook zijn dat je liever voor intieme portretten en close-ups wil gaan, dan kies je liever voor een portretlens zoals een 85mm. Let er in ieder geval altijd op dat je met lichte bepakking reist zodat je comfortabel van A naar B kunt gaan.

Fotografeer op verschillende momenten van de dag

Iedereen kan een foto van een waterval maken. Als reisfotograaf wil je van exact die plek een uniek plaatje maken; een foto die net even anders is dan de foto die bij wijze van ook door je buurvrouw kan zijn gemaakt. Daarom is het aan te raden om op de plaats van bestemming flink te experimenteren met verschillende omstandigheden. Fotografeer bijvoorbeeld op diverse momenten van de dag. Misschien merk je zo dat je het beste kunt fotograferen in ochtendlicht of juist tijdens de golden hour in de avond.

Daglicht is een hele mooie vorm van belichting waar je gratis gebruik van kunt maken. Doe dat dus ook vooral om erachter te komen welk moment van de dag het beste bij jou als reisfotograaf past. Op die manier geef je je beelden karakter en iets eigens. Probeer ook om verschillende standpunten te gebruiken en kies voor een ander plekje dan de massatoerist. Blijf bovenal oefenen totdat je er figuurlijk bij neervalt.

Reisfoto’s bewerken tot compleet beeld

Heb je eenmaal een map vol reisfoto’s gemaakt? Dan kun je ervoor kiezen om de foto’s te bewerken tot het voor jou perfecte beeld. De ene fotograaf moet niets weten van beeldbewerking, terwijl de ander niet meer zonder kan. Feit is dat je met programma’s zoals Lightroom en Photoshop heel wat kunt om je foto’s net dat beetje extra te geven. Veel reisfotografen op Instagram gebruiken bijvoorbeeld filters of presets om hun foto’s mooier te maken dan ze zijn.

Dat betekent overigens niet dat je mensen moet gaan Photoshoppen om op zo’n manier een ideaalbeeld te krijgen. Bij het bewerken van reisfotografie gaat het voornamelijk om het aanpassen van de kleuren, de levendigheid van het beeld, het veranderen van het contrast en het toevoegen van filters. Zorg ervoor dat al je foto’s op dezelfde manier worden bewerkt en je creëert een eigen stijl reisfotografie; iets wat toch wel van belang is wanneer je fotograaf bent.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie