Handige functies om niet te missen

Amy Schutte 1355
Je camera zit vol technisch vernuft en handige functies. Maar ken jij ze eigenlijk allemaal?

Weet je wat alle knoppen op je camera doen? En heb je wel eens de moeite genomen om de gebruiksaanwijzing echt goed door te lezen? Er zitten vast wat functies op jouw camera die je niet of (te) weinig gebruikt. We tippen er een paar.

handige functies, functies, histogram, focus peaking

Handige functies: focus peaking

Focus peaking is een tool die je veel ziet in systeemcamera’s. De functie helpt je om handmatig scherp te stellen. Wanneer je focus peaking activeert, zie je in het LCD scherm van je camera  dat de randen van punten met groot contrast oplichten in de geselecteerde kleur. Je kunt vaak deze kleur vaak zelf instellen in het menu. Verleg je de focus, dan zullen de gekleurde randen ook verschuiven. Gebieden die niet scherp zijn, zullen ook niet gearceerd worden. Zo kun je dus controleren of wat jij denkt dat scherp is, dat ook daadwerkelijk is. Focus peaking werkt overigens niet feilloos. Het pakt bijvoorbeeld vaak een grotere scherptediepte dan je foto daadwerkelijk heeft. Je kunt er dus niet blind op gaan, de contactlenzen zullen toch gewoon in moeten. Maar het kan een handige tool zijn als extra controle.

De timer

Geen afstandsbediening bij je, terwijl je met lange sluitertijden aan de gang wil? De trilling van je hand wanneer je de ontspanknop indrukt, kan al snel onscherpte veroorzaken. Door de timer te gebruiken, ondervang je dit probleem. Je camera is al ‘uitgetrild’ tegen de tijd dat de foto wordt genomen. Bovendien is de timer handig voor een zelfportret. Vaak kun je zelf instellen hoe lang het duurt voor de foto gemaakt wordt, en geef je jezelf genoeg tijd om in beeld te gaan staan. Ook handig voor lichttekeningen.

Back button focus

Deze knop (AF-ON) zit op de meeste camera’s, maar wordt niet altijd gebruikt. Maar als je ‘m eenmaal regelmatig inzet, kun je er ontzettend veel gebruiksgemak van hebben. Het gebeurt regelmatig dat je scherpstelt met de focuspunten in je camera, door de sluiter half in te drukken,  en vervolgens de compositie aanpast. Dan wil de camera scherpstellen op wat er op dat moment in het focuspunt te zien is, wat misschien iets heel anders is dan wat jij in gedachten had. Om dat te voorkomen kun je automatisch scherpstellen op het door jou gekozen punt en vervolgens overschakelen op handmatig scherpstellen. Of de sluiter al die tijd half ingedrukt houden. Zo kun je je kader aanpassen en de foto maken. Maar, je kunt hiervoor ook de backbutton focus knop gebruiken. Stel scherp op het punt dat je wil, druk de knop in en je kunt het kader veranderen zonder dat je camera de focus bij gaat stellen. Omdat de knop achterop de camera zit (en de knop waarmee je van auto naar handmatig scherpstellen vaak op de lens zit), gaat het sneller, zeker wanneer je eenmaal aan het gebruik gewend bent.

handige functies, functies, histogram, focus peaking

Het histogram is één van de handigste functies

Het histogram kennen we waarschijnlijk allemaal. Maar gebruik je het vaak? Het is een ongelofelijk handige tool om te kijken of je foto goed belicht is. Want stiekem komen we er allemaal thuis nog wel eens achter dat een deel van de foto over- of onderbelicht is. En dat hoeft eigenlijk niet. Bij sommige systeem- en compactcamera’s kun je het histogram ‘live’ in beeld brengen, en zie je dus voor je de foto maakt al of de belichting goed is. Leve de techniek en de functies op je camera.

Er zijn nog tal van handige functies op je camera. Welke gebruik jij het liefst?

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy