Gestolen foto's, wat nu?
Zijn je foto’s wel écht gestolen?
Op Google is het mogelijk elke willekeurige foto op te zoeken door deze te uploaden en te kijken waar deze allemaal gezien kunnen worden. Een handige functie van Google, maar zonde van je tijd. Een bibliotheek vol afbeelding kosten meer tijd dan je in eerste principe had gedacht. Wel bestaan er sites die hierbij kunnen helpen zoals Pixray, Pixsy of Copytrack. Goede beeldtrackingservicewebsites die naast het vinden van je gestolen foto’s ook gelijk een claim kunnen indienen wegens inbreuk op auteursrecht en hiervoor namens jou een schadevergoeding mogen opeisen.
Dat maakt het vinden van je gestolen foto’s een stuk minder lastig en bespaart je wellicht een heleboel werk. Meestal is het uploaden van je foto’s kosteloos en wordt er alleen een fee berekend als er een juridische zaak wordt gestart. Als je veel productfotografie maakt is het handig om te weten dat je weleens te maken kunt krijgen met andere soort regelingen: veel productfotografie valt namelijk niet onder auteursrecht.
Lees meer: Griezelig realistische deepfakes van bekende personen
Vaak voorkomende auteursrechtinbreuken
De meeste auteursrechtinbreuken worden gedaan door zogenaamde scaperwebsites – websites die de content van andere sites crawlen, denk maar aan Pinterest, die ze vervolgens op hun eigen website weergeven.
Wat je bij gestolen foto's het best kunt doen
Zo nodig kun je een DMCA Takedown-notice indienen. DMCA staat voor Digital Millenium Copyright Act en dat is een verzoek om de content/inhoud van de website (die zonder toestemming je foto’s heeft gestolen en gebruikt) te verwijderen. Een claim om een financiële compensatie te ontvangen is ook een mogelijkheid. Dit is de makkelijkste oplossing, maar er zijn ook advocaten; gespecialiseerd in auteursrecht, die dit voor jou kunnen regelen.
Is het jou weleens overkomen dat jouw foto’s zijn gestolen? En wat heb je hier vervolgens aan gedaan? Wij zijn erg benieuwd dus laat het ons weten in de comments hieronder!