Gebruik maken van een callsheet als fotograaf

Gebruik maken van een callsheet als fotograaf

Senta Bemelman 6115

Wanneer je regelmatig werkt met modellen, krijg je ook te maken met callsheets. Leer wat dit precies is en hoe je ermee werkt.

Wat is een callsheet?

Een callsheet is simpel gezegd een overzicht van je geplande fotoshoot. Hiermee zie je in een oogopslag met wie je een afspraak gepland hebt en wat voor soort foto’s je gaat maken. De onderstaande zaken kun je in een callsheet verwerken. Je kunt echter altijd elementen toevoegen die jij belangrijk vindt zoals de fotografie-accessoires die je nodig hebt voor de fotoshoot.

Je kan een callsheet invullen wanneer je een afspraak maakt met je model. Dit kan telefonisch of per mail.

  • Naam model en contactgegevens: De naam van je model is belangrijk. Daardoor weet je precies wie je fotografeert. Noteer ook de contactgegevens zodat je op de dag van de fotoshoot snel het telefoonnummer kan vinden als jij vertraging hebt of als je model niet op het afgesproken tijdstip komt opdagen.
  • Afspraakgegevens: Noteer de datum en het tijdstip waar je met het model afspreekt. Dit is handig bij het inplannen van je agenda. Vermeld ook waar je met je model afspreekt, deze locatie kan afwijken van de plek waar je fotografeert.
  • Locatie: Schrijf ook de locatie van de fotoshoot op.  Schrijf de stad op en de omgeving waarin je fotografeert. Dit kan bijvoorbeeld in een bos zijn in de buurt van Amsterdam. Of een specifiek park in Den Haag. Kies een omgeving die aansluit op het concept van je fotoshoot. Het is ook belangrijk om vast te stellen of je fotoshoot in de studio of op locatie is.

Op het callsheet noteer je ook enkele inhoudelijke zaken van de fotoshoot. Weet van tevoren wat je wil fotograferen en zorg dat het concept duidelijk is.

  • Concept: Verwoord je idee in een paar zinnen op het callsheet. Hierdoor weet je zelf binnen no-time weer wat je plan is. Dit is ook handig om in gedachten te houden tijdens het fotograferen. Zo ga je doelgericht te werk.
  • Soort fotoshoot: Schrijf ook op wat voor soort foto’s je maakt. Binnen de portretfotografie heb je ook weer andere takken zoals fashion- of beauty-fotografie. Een zakelijkportret vergt namelijk een andere aanpak en andere benodigdheden.
  • Assistenten: Heb je assistenten die jou op de dag van de fotoshoot helpen? Noteer hun naam en contactgegevens. Wanneer een persoon die je helpt niet aanwezig is, kun je direct aan de bel trekken.

Naast de bovengenoemde opties kun je ook het callsheet aanvullen met optionele zaken.

  • Schema: Moet je op meerdere locaties fotograferen? Voeg dan een schema toe aan je callsheet. Daardoor zie je precies hoe lang je op een locatie bent en hoeveel tijd je daar hebt om te fotograferen. Bereid je callsheet goed voor en steek hier veel tijd in. Als je de dag van de fotoshoot zoveel mogelijk hebt uitgeschreven, hoef je op de dag zelf minder dingen te bedenken en heb je meer aandacht voor het fotograferen.
  • Opmerkingen: Soms heeft een klant specifieke eisen. Deze kun je als opmerking opnemen in het document. Dit is een geheugensteuntje voor jezelf. Daarnaast kun je ook specifieke kleding of attributen toevoegen als opmerking, zodat je deze niet vergeet.

Voordeel

Het grootste voordeel van een callsheet is dat je overzicht hebt. Je kunt snel zien wat het doel is en waar je moet zijn op welk tijdstip. Zo voorkom je een chaotische dag met veel stress. Vooral als je zenuwachtig bent voor een fotoshoot kan een callsheet houvast bieden. Bij twijfel kijk je gewoon op je papier.

Voorbeeld

Hieronder zie je drie voorbeelden van callsheets die je ter inspiratie kunt gebruiken.

Voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Voorbeeld 3

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta