Kleurzweem verwijderen met de pipet-tool

Kleurzweem verwijderen met de pipet-tool

Senta Bemelman 7405

Je zit er als fotograaf niet op te wachten dat jouw foto’s een blauwe of gele kleurzweem hebben. Gelukkig kun je dit gemakkelijk verhelpen, indien dit probleem zich voordoet.

Een verkleuring op je foto kan een doorn in het oog zijn. De gele of blauwe tinten die soms op je foto tevoorschijn komen wordt kleurzweem genoemd. Met Lightroom of Photoshop kun je dit probleem gemakkelijk verhelpen. Je kunt kleurzweem bijvoorbeeld makkelijk verwijderen met behulp van het pipet.

Pipet

Maak tijdens het fotograferen tussendoor een foto van een grijskaart of een wit papiertje. Hiermee kun je bijvoorbeeld in Lightroom de kleuren makkelijk herstellen door met het pipet op het kaartje te klikken. Hiermee worden de kleuren gecorrigeerd.  Lees hier meer manieren om kleurzweem te verwijderen.

In Photoshop kun je gebruik maken van het pipet die behoort tot het curves menu. Wanneer je het lagen venster open hebt staan, zie je onder in het midden een cirkelicoon die diagonaal opgesplitst wordt in twee delen. Een deel is met de kleur wit gevuld. Klik op het icoontje en kies voor ‘curves’ om de kleuren aan te passen.

Automatisch of manueel

Je kan ervoor kiezen om Photoshop zelf het werk te alten doen door op de knop ‘auto’ te drukken naast ‘RGB’. Maar je kunt ook zelf manueel de goede kleuren en het contrast kiezen. Dit doe je door middel van drie pipetten. Met de bovenste pipet kies je de donkerste kleur of tint op je foto. Met de tweede de middelste tint en met de onderste pipet kies je de lichtere kleur. Bekijk hieronder het verschil tussen de automatische correctie en een eigen correctie. Welke vind jij beter?


Origineel


Automatische correctie


Handmatige correctie
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta