Gebruik andere zintuigen bij foodfotografie

Gebruik andere zintuigen bij foodfotografie

Senta Bemelman 1475
Ben jij een fervent foodfotograaf? Probeer dan eens je andere zintuigen aan te wakkeren met deze oefening!

Bij foodfotografie wil je het product of gerecht zo mooi mogelijk in beeld brengen. Maar daarvoor hoef je niet alleen de fysieke vorm van het product te bestuderen. Zet ook andere zintuigen in, behalve je zicht, voor een creatieve plaat.

Oefening

Het is belangrijk dat je het product niet ziet. Sluit je ogen of wikkel een doek eromheen. Neem het gerecht voor je en ruik er eerst aan. Welke geuren vallen je op? Wat voor emotie of gevoel krijg je hierbij. Probeer geuren te herkennen. Neem vervolgens een hap van het eten. Wat proef je? Hoe visualiseer je dit product? Je kunt deze oefening ook in groepsverband uitvoeren. Trommel je fotografieclubje op en kook verschillende gerechten voor elkaar en laat dit aan elkaar op de bovengenoemde wijze proeven. Een leerzame en gezellige onderneming!

Heb je een product waar je handen niet al te vies van worden. Of maakt een beetje rommel niet uit? Probeer dan ook producten en gerechten te voelen. Wanneer je de structuur voelt, krijg je ook een ander beeld bij het product. Reflecteer aan het einde op de ervaring en stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe vond ik deze ervaring?
  • Op welke manier heb ik hiervan geleerd als fotograaf?
  • In hoeverre kreeg ik inspiratie door het ruiken, proeven of voelen van het gerecht of product?
  • Focuste ik op andere dingen dan wanneer ik enkel naar de vorm zou kijken?

In de onderstaande video zie je een voorbeeld van de oefening. De video is in het Engels, maar makkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta