Foto's van reflecterende oppervlakken maken

Amy Schutte 1140
Sommige oppervlakken weerspiegelen enorm, waardoor er delen van je foto overbelicht kunnen raken of je jezelf kunt terugzien. Hoe ga je om met reflecterende oppervlakken, en maak je toch mooie foto’s?

Reflecterende oppervlakken zijn overal, en soms kun je er goed gebruik van maken. Spiegels in je foto kunnen een te gek effect opleveren, maar ook glas of de lak van auto’s zijn reflecterende oppervlakken. Soms is die reflectie echter vervelend. Hoe ga je er mee om?

Polarisatiefilter bij reflecterende oppervlakken

Een polarisatiefilter, ook wel polafilter genoemd, is een filter die spiegelingen uit oppervlaktes weg kan nemen. Denk hierbij aan spiegelingen in het water of de reflecties in een raam. Een polarisatiefilter heeft de eigenschap dat het licht alleen uit een bepaalde richting doorlaat, de rest wordt geblokkeerd. Metaal heeft de lastige eigenschap dat polarisatiefilters niet werken, omdat al het licht eenvoudigweg wordt teruggekaatst en daardoor niet te polariseren is. Je kunt met of zonder polarisatiefilter echter nog steeds reflecterende oppervlakken fotograferen terwijl je de reflectie een beetje onder controle houdt. 

Opstelling bij reflecterende oppervlakken

Het gaat allemaal om je opstelling ten opzichte van het licht. Een reflecterend (metalen) oppervlak functioneert als een spiegel en kaatst al het licht terug. Daarom moet je ervoor zorgen dat het licht nooit vanuit dezelfde richting als de camera komt (vanuit jouw rug). Dan kaatst het licht terug, wat voor overbelichte hooglichten zorgt. En daar wordt niemand blij van. Als je dus een flitser gebruikt, zul je die moeten bouncen of externe flitsers gebruiken.
Licht is - gelukkig - heel voorspelbaar. De richting waarin het gereflecteerd zal worden in een spiegel (en dus metaal) is dat ook. De invalshoek van het licht is gelijk aan de hoek waarin het gereflecteerd wordt. Licht recht van voren kaatst recht terug, etc. 

Richting van het licht

De truc is om een grote lichtbron te gebruiken en deze in dezelfde hoek tegenovergesteld aan de camera te positioneren. Dit kun je gemakkelijk doen door een licht (bijvoorbeeld een flitser) op een wit bord (papier of karton) te reflecteren, als het ware ‘tegenover’ de camera in dezelfde hoek. Nu heb je een grote, diffuse lichtbron die vanuit de juiste kant komt. Door de hoek van je onderwerp, de afstand tot de ‘softbox’ en het witte bord wat te kantelen, kun je aanpassingen maken aan het licht, tot je tevreden bent. Als het licht maar niet van precies dezelfde kant komt als je camera. 

Reflectie verstoppen

Door je bewust te zijn van de hoek van het licht en dus de reflectie, kun je ook je camerastandpunt aanpassen. Sommige fotografen ‘verstoppen’ hun camera met witte vlagge of witte fotoboxen. Eventuele overgebleven reflectie kun je dan wegwerken met de kloonstempel in Photoshop. 

Hacks

Er zijn andere manieren die je kunt toepassen om reflecterende oppervlakken te fotograferen, al kunnen die wellicht niet altijd. Sommige mensen zweren bij het inspuiten van glimmende delen met haarlak, om de reflectie sterk te reduceren. Ook vaseline wordt hiervoor ingezet. Of het voor jou werkt is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het oppervlak en het doel van de foto’s. 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy