Fotografietips: op naar het strand!
Strand is niet alleen prachtig op een zonnige dag, juist met een flinke storm kun je geweldige dramatische foto’s maken. Eigenlijk is het strand altijd mooi, met de hier onder staande tips leren we je hoe je het op een unieke manier vast kunt leggen.
1) Zoek een interessant punt
Als je alleen maar foto’s maakt van de weidsheid en leegte van het strand, wordt het al snel saai. Zoek dus een interessant object zodat het oog iets heeft waar het naar toe getrokken wordt. Dat kan van alles zijn: voetstappen in het zand, de golven die breken in de branding, een reddingshuisje, zandkastelen etc. etc. Het maakt je foto net wat spannender.
2) Timing
Ga juist ’s morgens vroeg of ’s avonds laat naar het strand. Niet alleen is het dan vaak rustiger, ook het licht is veel mooier. Vooral ’s avonds krijg je prachtige kleur- en schaduweffecten door de ondergaande zon.
3) De horizon
Een van de meest voorkomende problemen bij strandfotografie met brede open ruimtes met een lange en vaak ononderbroken horizon is een scheve horizon. Probeer die dus recht te houden. Eventueel kun je thuis de foto nog nabewerken en de horizon echt rechtzetten. Probeer ook om de horizon niet in het midden van je foto te zetten, denk aan de ‘regel van derden’.
4) Zoek de rust
Ga het liefst naar het strand wanneer het rustig is. Het strand komt eigenlijk pas tot leven als iedereen het vermijdt vanwege slecht weer. Stormachtige zeeën, dreigende luchten, zand wat over het strand geblazen wordt; allemaal dingen die je foto’s spectaculair maken.
5) Belichtingsniveaus
Het is een hele uitdaging om het strand goed weer te geven op een heldere zonnige dag, je camera kan dan gaan onderbelichten om het enorm heldere beeld te compenseren. Je kunt dan beter handmatige je licht aanpassen en experimenteren met de verschillende belichtingsniveaus. Probeer eens uit wat er gebeurt als je 1 of 2 stops overbelicht.
6) Spotmeting
Als je camera beschikt over spotmeting, kun je het bovenstaande belichtingsprobleem oplossen. Spotmeting is een functie die sommige camera's hebben, waarbij je de camera vertelt welk deel van de afbeelding je goed wilt belichten. Dit is met name handig bij fel licht als je een schaduwrijk gebied goed wilt belichten. Het optimaliseert het schaduwgebied (de andere gebieden zullen wat overbelicht zijn - maar in ieder geval zal je hoofdonderwerp oké zijn). Dit kan effectief zijn, vooral wanneer mensen worden gefotografeerd.
7) Gebruik je flitser
Als je mensen op een zonnige dag op het strand wilt fotograferen, zul je altijd last hebben van irritante schaduwen, b.v. door een hoed, bril of zelfs de neus. Gebruik daarom je flitser. Dit is vooral belangrijk als je tegen de zon in fotografeert, anders zal je onderwerp er uit zien als een silhouet. Als je flits te sterk is waardoor het model overbelicht wordt, neem dan wat meer afstand en zoom in. Probeer het gewoon eens uit.
8) UV-filters
UV-filters zijn om verschillende redenen nuttig voor DSLR-bezitters bij strandfotografie. Ten eerste fungeren ze als bescherming voor je lens en ze filteren ook ultraviolet licht in een bepaald bereik weg. Dit kan de atmosferische waas verminderen (vaak een blauwachtige waas / tint).
9) Polarisatiefilters
Een van de handigste DSLR-lensaccessoires die je aan een digitale camera kunt toevoegen, is een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter vermindert reflecties en verhoogt contrasten. De meest opvallende plekken waar dit invloed op heeft, is met blauwe luchten (het maakt de kleuren warmer en intenser) en in water/zee waarin het verschillende effecten kan geven.
10) In zwart-wit
Stel dat je nu net op een bewolkte en een beetje saaie dag op het strand bent. Zet je foto’s dan eens om naar zwart-wit en speel met de contrasten. De sfeer van de foto zal volledig veranderen, je krijgt veel meer drama en spanning in het beeld.
Dus, of het nu mooi of slecht weer is, het strand is altijd een interessante locatie om te fotograferen. Heb je ook, net als Ferry Krauweel zo’n prachtige strandfoto gemaakt, plaats die dan in de gallery en laat ons meegenieten.