Fotograferen met een groothoeklens
Groothoeklenzen en landschapsfotografie lijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Doordat je lens wijder open staat, kun je meer van de omgeving in beeld brengen. Maar wanneer je dit type lens niet op de juiste manier gebruikt, kan dit een vertekend beeld opleveren
Perspectief
Een groothoeklens is oer het algemeen niet gemaakt om flink mee te zoomen. Met dit soort lens, krijg je onderwerpen groter in beeld door ernaar toe te lopen. Loop rond, zoek een mooi perspectief, vergroot of verklein de afstand tot je onderwerp en fotograferen maar!
Met een groothoeklens heb je minder de neiging om op veilig afstand te blijven. Gebruik bijvoorbeeld een groothoeklens bij straatfotografie, zodat je niet vanuit de verte mensen fotografeert. Als jij jezelf achter een telelens verstopt, leer je veel minder dan wanneer je actief bezig bent met je omgeving.
![](https://www.digifotostarter.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/lens-190972_1920.jpg?itok=Kfwaorsc)
Vertekening
Omdat je zoveel in beeld kan brengen met een groothoeklens, heb je ook meer kans op vertekening van het beeld. Ook kunnen ongewild onderwerpen niet groot genoeg in beeld gebracht worden, door de afstand tussen jou en het onderwerp. Als je meer in beeld kan brengen, werkt het beter om een dragend onderwerp op de voorgrond te plaatsen. Maar wees voorzichtig dat de achtergrond niet wordt benadeeld door de voorgrond. Dit doe je door de juiste afstand en een weloverwogen compositie.
Primelens
Probeer ook een primelens, met vaste brandpuntafstand, uit. Hiermee kun je totaal niet zoomen en ben je overgeleverd aan je eigen benenwagen. Meer verschillen tussen prime- en zoomlenzen lees je hier.
Fotograaf Spencer-Cox geeft vrijblijvend advies aan fotografen.