Een kijkje achter de schermen van professionele fotobewerking

Christel  de Wolff 3010

Het bewerken van foto's is een groot onderdeel van de beleving van je foto's De Italiaan Gianluca Ferradino geeft je een uniek kijkje achter de schermen in het steeds belangrijker wordende facet van fotografie.

Gianluca Ferradino aan het woord

Fotobewerking is de laatste jaren belangrijker geworden, omdat verbazingwekkende nieuwe fotografie- en postproductietechnieken de uiteindelijke foto naar een hoger niveau kunnen tillen dan het rauwe beeld.

Dit is zowel stimulerend als uitdagend. Elke nieuwe shoot is een test waarbij je je moet aanpassen aan het team op de set en aan de wensen van de klant. Nu ik de laatste hand aan de hele activiteit leg, heb ik een grote verantwoordelijkheid om de beste kwaliteit te leveren.

Als iemand die gespecialiseerd is in mode- en portretfotografie is werken in Milaan voor mij echt 'de hemel'. Tegelijkertijd moet je de ontwikkelingen goed bijhouden om in het domein te blijven. De prioriteiten van klanten en de gevraagde kwaliteit veranderen in de loop van de tijd. Daarom moet ik de beste hulpmiddelen op de markt blijven gebruiken en werk ik met Luminar.

Tijdens een shoot heb ik te maken met de fotograaf, de Creative Director en soms zelfs de klant zelf. Je moet de art director direct toegang geven tot de foto's om de foto's uit te lijnen als dat nodig is. Het is ook een mooie gelegenheid om het selectieproces met de klant te starten, zodat we het uiteindelijk allemaal eens zijn over welke shots er zullen worden bewerkt. 

De Luminar catalogus is een hulpmiddel dat ik gebruik voor deze activiteit op de set. Ik gebruik een album voor elke set of kledinglook om de foto's overzichtelijk te houden, en van daaruit start ik de selectie.

Toch houdt de magie van Luminar hier niet op als het gaat om het werken met foto's in een gecontroleerde omgeving of met een achtergrond en kunstlicht.

Ik gebruik het volledige potentieel van AI Skin Enhancer om snel en effectief de resultaten te verkrijgen die ik wil. Dan kopieer en plak ik de retouchering op de hele shoot met slechts een paar klikken. Luminar herkent automatisch de gezichten op alle foto's en past op elke foto dezelfde wijzigingen toe.

 Direct op de set geef ik de art director en de opdrachtgever een overzicht van de foto's met geretoucheerde huid, kleurcurves en gecontroleerde witbalans. Op basis van hun opmerkingen kan ik bijna 60% van het postproductiewerk meteen afronden.

Als de fotoshoot voorbij is, maak ik meteen een back-up van de Luminar catalogus op een externe harde schijf en zorg ervoor dat alle bestanden klaar zijn voor de volgende stap. 

 Terug in de studio kan ik met de functietoetsen P (toevoegen aan favorieten) en X (weggooien foto) snel de laatste selecties maken.

De Luminar plugin voor Adobe Photoshop helpt me om de beste fotoresultaten te krijgen. Wanneer ik werk aan kledingplooien of de huid van een model of wanneer ik een corrigerende patch voor vlekken op de achtergrond gebruik, is de overgang tussen Photoshop en Luminar erg soepel en efficiënt.

Voor het exporteren van de uiteindelijke foto's ondersteunt Luminar alle formaten, inclusief TIFF en JPEG. Ik exporteer vaak beelden met het Adobe 1998 kleurprofiel, en direct na het exporteren van Luminar zijn de beelden klaar voor de eindcontrole met de art director voor levering aan de klant.

Fotobewerkingsprogramma Luminar 4 heeft het werk van een professionele foto-editor binnen ieders bereik gebracht. Of ik nu een snelle bewerking van een enkele foto maak of een hele shoot moet bewerken, Luminar geeft me een boost omdat ik tijd kan besparen en tegelijkertijd kwalitatief hoogwaardige resultaten kan behalen.

Zelf aan de slag met Luminar 4

Heb je wat foto's van je laatste vakantie die wel wat bewerking kunnen gebruiken? Dan is nu het perfecte moment om een gratis proefversie van Luminar 4 te downloaden en te oefenen met het wissen van objecten van je foto's terwijl je veilig thuis blijft. Als je besluit om Luminar te kopen, vergeet dan niet om de kortingscode DIGIFOTO te gebruiken om € 10,- te besparen op de volledige aankoopprijs. Luminar kent geen abonnementsservice en je houdt het programma dus voor altijd in bezit.

Over de auteur: Gianluca Ferradino

Gianluca Ferradino heeft zich toegelegd op post-productie van fotografie, in samenwerking met tientallen fotografen en verschillende redactionele en promotionele productiestudio's. Hij is gespecialiseerd in het verwerken van portret-, stilleven-, beauty- en modefotografie en behoort tot de meest gerefereerde digitale beeldbewerkingstechnici in Italië. Gianluca geeft ook workshops waarin hij professionele fotografen helpt hun vaardigheden te verbeteren en hun post-productie workflow te versnellen.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel