Fotograferen aan het water
Bevriezen
Een veel gebruikte manier om de oceaan op de foto te zetten is om het water te ‘bevriezen’.
Gebruik snelle sluitertijden om waterdruppels en golven op de foto te zetten (1/4000 of sneller). Het water beweegt namelijk soms erg snel.
Bescherm jouw apparatuur wel goed. Let erop dat je geen lenzen gaat verwisselen als je het risico loop de sensor te beschadigen door opwaaiend zand en stof, en natuurlijk vocht.
Beweging
Om een mistig effect van het water te bereiken kun je gebruik maken van een ND-filter. Ook mogelijk is om een laag ISO getal te kiezen en een klein diafragma (groot getal).
Polarisatiefilter
Om de diepe blauwe heldere kleur van de oceaan vast te leggen kun je gebruik maken van een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter verdiept de blauwe kleur van het water.
Als de oceaan erg rustig is, vaak in de vroege ochtend of later op de dag, kun je mooi gebruik maken van reflecties in het water. Op die manier kun bijvoorbeeld een boot fotograferen die gespiegeld wordt in het water. Let erop dat een polarisatiefilter de reflectiemogelijkheden beperkt.
RAW
Fotografeer niet alleen de zon en het water. Dit kan leuke beelden opleveren, maar fotografeer ook de hoge golven met op de achtergrond de zon. Fotografeer in RAW, zo heb je meer controle in de nabewerking en kun je makkelijker hooglichten en donkere gedeelten terughalen.
Bekijk hier een mooie foto gemaakt aan de Nederlandse kust door Justin Sinner